Zawód dla pasjonata
Wernisaż otworzył Longin Dieżyc - z-ca dyrektora Muzeum Ziemi Lubuskiej, który opowiedział o historii winiarstwa na Dolnym Śląsku.
W obecnych czasach, winiarz, to zawód dla ludzi wielkiego serca, odważnych, niebojących się wyzwań, dla pasjonatów.
- powiedział Dzieżyc.
Jego wypowiedź historycznie uzupełnił Arkadisz Cincio - kierownik działu winiarskiego muzeum. Na koniec o swojej przygodzie z zakładaniem winnicy oraz jej prowadzeniem, wraz z córką - Basią, opowiadał Marcin Furtak. Wiele w tym było anegdot, w tym o kwestii ekonomicznej.
Mówi się, że winnica ekonomicznie zwraca się dopiero w drugim pokoleniu, choć bywa, że i w trzecim. Dlatego są tu ze mną moje córki, które mam nadzieję, będą kontynuować moje dzieło
- dodał Furtak.
Saganum czyli Żagań po łacinie
Winnica została założona w 2017 roku. Plantacja leży tuż nad rzeką Bóbr w podżagańskim Bożnowie. Już pod koniec XIII wieku Żagań posiadał swoje winnice. Mnisi, w tym Augustianie, na swoich przyklasztornych działkach uprawiali winogrona.
Jak podają źródła:
Gliniasto-piaszczyste gleby naniesione przez rzekę Bóbr i wyszlifowane przez ostatnie zlodowacenie sprawiały, że klimat do dojrzewania owoców był i nadal jest wyjątkowy.
Aż jedenaście odmian na winnicy
W winnicy uprawiane są zarówno odmiany białe jak: Gewürztraminer, Riesling, Solaris, Souvignier gris, Hibernal, Chardonnay, jak i czerwone: Pinot noir, Dornfelder, Rondo, Regent, Pinot meunier. Są to nie tylko klasyczne odmiany winorośli szlachetnej Vitis vinifera, ale również nowoczesne złożone hybrydy międzygatunkowe.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?