W skrócie:
Domowe pierogi z borówkami to sezonowy frykas, którym można było zajadać się w czasie wakacji. Korzystaj z dojrzałych borówek pełnych naturalnej słodyczy. W takim przypadku polecam ci pominąć dodatek cukru. Borówki do nadziewania możesz posypać bułką tartą, ale sprawdzi się też mąką ziemniaczaną. Wymieszana z owocami stworzy apetyczny żel w pierogach. Lepienie pierogów będzie dość pracochłonne, ale warte poświęconego czasu. Zachęcam cię do lepienia ich razem z rodziną lub znajomymi.
Pierogi z borówkami – prosty przepis na obiad
Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Ciasto na pierogi:
500 g mąki pszennej,
1 jajko,
250 ml ciepłej wody,
szczypta soli.
Nadzienie:
500 g świeżych borówek,
2 łyżki cukru,
1 łyżka bułki tartej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Do podania: 1 łyżka śmietany 18 procent,
1 łyżka jogurtu naturalnego,
kilka listków świeżej mięty.
Jak zrobić pierogi z borówkami?
Sposób przygotowania:
Do miski przesiej mąkę pszenną, dodaj szczyptę soli, wlej ciepłą wodę i wbij rozmieszane jajko.
Ciasto wyrabiaj ręcznie lub w robocie kuchennym, aż będzie gładkie, sprężyste i elastyczne.
Gotowe ciasto przykryj zwilżonym ręcznikiem kuchennym i odstaw na 30 minut, aby siatka glutenowa mogła się w pełni rozwinąć.
W trakcie odpoczynku ciasta zajmij się przygotowaniem farszu z borówek.
Owoce dokładnie umyj pod bieżącą wodą, dodaj cukier, bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną.
Ciasto na pierogi z borówkami rozwałkuj na 3 mm i przy pomocy szklanki lub wykrawaczki do ciastek formuj kółka.
Na środek każdego ciasta ułóż łyżeczkę nadzienia z borówek.
Wylepiaj pierogi, tworząc z ciasta półksiężyce i dokładnie dociskaj do brzegów. Możesz zrobić fantazyjne falbanki, aby mieć pewność, że sok nie wypłynie.
Zagotuj w garnku 2 l wody i hojnie posól.
Do wrzątku wrzucaj pierogi i gotuj aż wypłynąć na wierzch.
Od tego momentu gotuj jeszcze przez 2 minuty.
Ugotowane pierogi z borówkami wyjmij cedzakiem na półmisek.
Rozłóż na talerzach i podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, polej jogurtem i udekoruj listkami świeżej mięty.
Wedle upodobań możesz polać je masłem z podsmażoną bułką tartą. Wypróbuj ten przepis, aby urozmaicić sobie letnie posiłki.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?