Składniki:
* 1 margaryna
* 10 dkg chałwy waniliowej
* 25 dkg mąki
* 2 łyżki cukru
* 2 żółtka
* 3 łyżki śmietany
* 1/2 czekolady gorzkiej
* polewa spożywcza wielokolorowa
Przygotowanie:
Mąkę, cukier, margarynę, żółtka, chałwę i śmietanę wymieszać mikserem, następnie wyłożyć na posypany mąką blat i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włóżyć na godzinę do lodówki. Kolejny etap to: ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wykrawać różnymi foremkami ciasteczka (jak na zdjęciu). Piec około 5-10 minut na delikatny kolor. Ostatnią czynnością jest udekorowanie kolorową polewą ciasteczek według uznania. Roztopić czekoladę i zrobić łyżeczką ciemne oczka.
Ciasteczka są pracochłonne, ale maluszkom wyśmienicie smakują.
Na czekoladowe przepisy czekamy do 11 kwietnia.
Lubisz nasz kulinarny fanpage? Zapraszamy
Lubuskie smakiDołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?