Lubisz dobrze zjeść? Chcesz przygotować coś naprawdę smacznego i niedrogiego? Propozycji znajdziesz wiele, a jedną z nich będzie zapiekanka makaronowa. Do jej przyrządzenia potrzebne jest kilka składników, odrobina czasu i szczypta smaku. To jak? Zapraszamy do kuchni!
ZAPIEKANKA MAKARONOWA najlepsza z penne
Zapiekanka makaronowa to nic innego, jak danie składające się przede wszystkim z makaronu (najczęściej jest to penne), dodatków w postaci np. mięsa mielonego, szynki, kiełbasy kurczaka, warzyw czy sera, świeżych ziół i zazwyczaj jakiegoś sosu na bazie pomidorów czy śmietany.
Czytaj również: Domowy makaron zrobisz w 20 minut! Jak? Sprawdź koniecznie! [WIDEO, ZDJĘCIA]
Najlepszym makaronem do zapiekanki będzie:
- lasagne i cannelloni
- penne
- rigatoni
- muszelki conchiglie
- kokardki farfalle
Warto wiedzieć: Wokół gotowania makaronu narosło mnóstwo mitów. Wiele osób myśli na przykład, że należy dodawać do wody oliwę. Okazuje się, że to błąd. Dlaczego? Czego jeszcze powinniśmy unikać, by makaron smakował wyśmienicie?
źródło: Agencja TVN/x-news
PRZEPISY NA SMACZNE ZAPIEKANKI MAKARONOWE
ZAGŁOSUJ W NASZEJ SONDZIE: Jaką zapiekankę makaronową lubisz najbardziej?
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- 3 parówki
- 10 dag szynki
- 1 cebula
- śmietana 18 proc.
- koncentrat pomidorowy
- makaron świderki
- ser żółty
- pietruszka
Przygotowanie zapiekanki makaronowej z kurczakiem:
Makaron gotujemy na al dente. Pokrojoną w piórka cebulę, wrzucamy na patelnie i podsmażamy. Następnie pokrojone filety należy przyprawić odrobiną soli, pieprzu i przyprawy do kurczaka. Dorzucamy do cebuli i podsmażamy na delikatnym ogniu, tak żeby cebula się zeszkliła. Do małej miseczki dodajemy śmietanę i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Szynkę i parówki kroimy w plasterki. W naczyniu żaroodpornym układamy: kurczaka z cebulą, pokrojone parówki, szynkę i makaron. Posypujemy pietruszką i zalewamy sosem. Wierzch posypujemy dużą ilością żółtego sera. Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego na 200 stopni C piekarnika na 15 minut.
Autor: Czytelnik Maciej
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z MIĘSEM MIELONYM
Składniki:
- 500 g makaronu rurki
- 800 g mięsa mielonego (jagnięcina, wołowina lub wieprzowina)
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- łyżeczka cukru
- natka pietruszki
- oliwa
- przyprawy: sól, pieprz, kumin, cynamon, oregano, majeranek - do smaku
Sos beszamelowy:
- 85 g masła
- 85 g mąki
- 600 ml mleka
- jajko
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- ser typu feta
Sposób przygotowania zapiekanki makaronowej z mięsem mielonym
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Po kilku minutach smażenia dodajemy mięso, które smażymy do zbrązowienia. Dodajemy pomidory z puszki oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy cukrem, kuminem, cynamonem, oregano, majerankiem, solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, dość często mieszając, aż do odparowania sosu. W osolonej wodzie z dodatkiem kropelki oleju gotujemy makaron al dente.
Przygotowanie: sos beszamelowy
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę. Stopniowo dolewamy mleko cały czas mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Mieszamy. Na koniec dodajemy jajko, ser i dobrze mieszamy. Na dno naczynia żaroodpornego układamy warstwę makaronu, część mięsa z dodatkami, kolejną warstwę makaronu i drugą część mięsa. Wierzch polewamy sosem beszamelowym. Pieczemy w temp. 180 stopni C do momentu zarumienienia wierzchu zapiekanki.
Autor: Czytelnik Jan Pawłowski
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z SZYNKĄ
Składniki:
- duży kawałek szynki wędzonej (ok. 150 g)
- garść makarony penne (lub innego makaronu)
- kawałek czerwonej papryki
- 3 łyżki kukurydzy
- 3 plasterki sera żółtego
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- cukier
- sól
- pieprz
Przygotowanie zapiekanki makaronowej z szynką:
Makaron podgotowujemy w osolonej wodzie ok 3 min. Szynkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Paprykę kroimy w cienkie paski. Śmietanę łączymy z przecierem pomidorowym i podgrzewamy na małym ogniu, aż zacznie nabierać konsystencji sosu. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, ziołami prowansalskimi i rozgniecionym czosnkiem. Makaron dokładnie mieszamy z szynką, kukurydzą, papryka i sosem. Przekładamy do małej foremki, przykrywamy serem i zapiekamy ok 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Autor: Czytelniczka Aleksandra
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z WARZYWAMI
Składniki:
- 300 g makaronu – świderki
- 1/2 słoiczka pomidorów
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 3 łyżki pomidorów pokrojonych z puszki
- 1/3 małej cukinii
- 2–4 pomidory, np. śliwkowe
- 1/3 pęczka szparagów lub fasolki szparagowej
- (młodej)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- szczypta soli, pieprz
- 1 łyżka oleju spod pomidorków
Przygotowanie zapiekanki makaronowej z warzywami:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Połącz ze sobą jogurt, pomidorki suszone, pomidory z puszki, jajko, czosnek (starty), zioła prowansalskie. Odłam zdrewniałe końcówki szparagom. Potnij szparagi wzdłuż, tak przygotowane pokrój na
mniejsze kawałki. Posmaruj olejem 2 foremki lub jedną większą. Połącz ze sobą makaron z sosem. Przełóż do foremek.
Cukinię, pomidory pokrój w grubsze plasterki. Wyłóż je na makaron. Posyp szczyptą soli oraz
ziołami. Zapiekaj w temp. 180 st. C z termoobiegiem przez ok. 15 minut.
Autor: mat. prasowe
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z SEREM
- Muszle conchiglioni nadziane serami
Składniki::
- 20 muszli conchiglioni
- ser twardy Bursztyn do posypania
Na farsz:
- 150 g ricotty
- 150 g twarogu półtłustego
- 2 łyżki tartego sera Bursztyn
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól i czarny pieprz
Na sos:
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 - 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łodyga selera naciowego
- chlust oliwy
- sól, pieprz, bazylia
- woda
Przygotowanie zapiekanki makaronowej z serem:
Muszle obgotować w słonej wodzie. Warzywa do sosu podsmażyć na oliwie, doprawić i rozrzedzić wodą. Sery połączyć ze sobą, doprawić przyprawami. Nadziewać muszle. Na dno naczynia wylać połowę sosu, na to ułożyć muszle z serem. Zalać wszystko sosem i posypać serem Bursztyn. Zapiekać w nagrzanym piekarniku około 30 minut.
Autor: Marzena Duda,Blog kulinarny Zacisze Kuchenne
ZAPIEKANKA MAKARONOWA ZE SZPINAKIEM
- Lasagne ze szpinakiem i fetą
Składniki:
80 dkg świeżego szpinaku
100-150 g fety
2 ząbki czosnku
1 świeża papryczka chilli lub 0,5 łyżeczki suszonych płatków
sól
1 cebula
1 jajko
1 opakowanie makaronu lasagne
oliwa z oliwek
masło do wysmarowania formy
ser do posypania (pleśniowy, żółty, wg preferencji)
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2łyżki mąki
1 szklanka bulionu warzywnego
1 szklanka mleka
sól i gałka muszkatołowa do smaku (u mnie bez gałki)
Przygotowanie zapiekanki makaronowej ze szpinakiem:
Przygotować sos beszamelowy. Masło roztopić, dodać mąkę. Kiedy połączy się dobrze, nie można dopuścić do przyrumienienia wlewamy małymi porcjami mleko, za każdym razem dobrze rozprowadzając do całkowitego połączenia się składników. Na samym końcu dodajemy bulion, również dozując go porcjami. Jeśli będzie zbyt gęsty sos, to należy dolać więcej mleka. Doprawić solą i ewentualnie gałką muszkatołową. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Szpinak 2 razy opłukać w wodzie, obgotować w słonej wodzie. Cebulę poszatkować i obsmażyć do zrumienienia na oliwie. Dodać posiekaną papryczkę chilli, sparzony szpinak, czosnek. Ostudzić. Do zimnej masy dodać rozdrobnioną fetę, jajko. Wymieszać.
Makaron obgotować przez kilka sekund w słonej wodzie. Wrzucać maksymalnie po 3-4 płaty. Układać w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem warstwami : makaron, szpinak, makaron, beszamel. Powtórzyć kolejne warstwy. Na sam koniec rozsypać pokruszony lub starty ser. Zapiekać 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stop. C.
Autor: Marzena Duda,Blog kulinarny Zacisze Kuchenne
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z PIECZARKAMI
Piotr Ogiński zdradził przepis na pieczarkową zapiekankę makaronową z kurczakiem. To szybkie i proste w wykonaniu danie dwu-garnkowe dla całej rodziny.
źródło: Kocham Gotować/x-news
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z TUŃCZYKIEM
Składniki:
- makaron rurki - 500 g
- tuńczyk w sosie własnym - 1szt.
- przecier pomidorowy - 1 słoik
- starty ser - 250 g
- cebula czerwona - 2 szt.
- kukurydza w puszce - 1 szt.
- śmietana-200ml
- jajko- 1 szt.
- natka pietruszki -2 łyżki
- oliwa
- sól, pieprz
Przygotowanie zapiekanki makaronowej z tuńczykiem:
Makaron gotujemy al dente. Do odcedzonego makaronu dodajemy tuńczyka, kukurydzę, połowę sera oraz drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy. Jajko mieszamy ze śmietaną, dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy solą i pieprzem. Formę do zapiekanki smarujemy oliwą, wykładamy makaron i zalewamy sosem. Całość posypujemy startym serem i zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 180 st.
Autor: mat.prasowe
Lubisz gotować? To może ciebie zainteresować:
- Faworki. Najlepsze i sprawdzone przepisy. Skąd się wzięły faworki? Na jakim tłuszczu je smażyć?
- Mleko migdałowe. Właściwości, zalety, zastosowanie. Jak zrobić mleko migdałowe? Poznaj przepis
- Naleśniki: jak zrobić idealne placki? Poznaj sprawdzone triki naszych Czytelników
WIDEO: Anna Starmach zdradziła przepisy na zapiekanki makaronowe. Juror programu "MasterChef" pokazała, jak zrobić: maccaroni&cheese, lasagne z patelni, zielone canneloni oraz makaronowy tort.
źródło: Dzień Dobry TVN/z-news
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?