Zatrucie grzybami. Jak je rozpoznać i jak reagować? Porady,...

    Zatrucie grzybami. Jak je rozpoznać i jak reagować? Porady, które mogą uratować Ci życie

    oprac. (vp)

    Gazeta Lubuska

    Aktualizacja:

    Gazeta Lubuska

    Po zjedzeniu grzyba trującego, w zależności od siły zawartych w nim toksyn, mogą wystąpić bardzo zróżnicowane objawy. Pierwsze związane są zazwyczaj
    1/7

    Przejdź do
    galerii zdjęć

    ©pixabay.com

    Co roku w Polsce zatruciom grzybami ulega nawet tysiąc osób. Jak się okazuje, częściej ofiarami częściej padają ludzie przeceniający swoją wiedzę o grzybach, niż ci, którzy zbierają je okazyjnie. Jakie mogą być skutki spożycia trujących gatunków i jak powinna wyglądać pierwsza reakcja w przypadku zatrucia?
    Najczęstszym źródłem tragicznych pomyłek są bardzo młode grzyby, które nie mają jeszcze wykształconych cech danego gatunku. Dlatego należy przede wszystkim zbierać jedynie wyrośnięte, dorosłe i całkowicie wykształcone okazy, pamiętając jednocześnie, żeby je wykręcać, a nie ucinać, by nie uszkodzić grzybni.

    Zobacz też: GIGANTYCZNY PRAWDZIWEK ZNALEZIONY KOŁO LUBSKA. WAŻYŁ 1,2 kg! [ZDJĘCIA CZYTELNIKA]

    Najbardziej niebezpiecznym dla nas grzybem jest muchomor zielonawy (sromotnikowy). W Polsce można go spotkać w okresie między czerwcem a listopadem. Sromotnik wyglądem przypomina gąskę zieloną lub czubajkę kanię i o pomyłkę nietrudno. Zatrucie tym grzybem stanowi aż 46 proc. przypadków.

    Jeśli mamy wątpliwości co do zebranych przez nas grzybów, warto udać się z nimi do najbliższej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, w której dyżurujący grzyboznawcy potwierdzą, czy grzyb jest jadalny. Błąd w ocenie konkretnej odmiany może bowiem kosztować utratę zdrowia, a nawet życia.

    Objawy zatrucia grzybami – jak je rozpoznać i jak reagować


    Po zjedzeniu grzyba trującego, w zależności od siły zawartych w nim toksyn, mogą wystąpić bardzo zróżnicowane objawy. Pierwsze związane są zazwyczaj z układem pokarmowym i przypominają lekką niestrawność.

    Silne toksyny zawarte w grzybach trujących są w stanie uszkodzić nawet serce, wątrobę, nerki oraz zaatakować zarówno autonomiczny, jak i ośrodkowy układ nerwowy.

    Zdarza się, że zatruciu towarzyszą halucynacje i zaburzenia neurologiczne. W zależności od gatunku trującego grzyba mogą pojawić się wszystkie lub jedynie część z wymienionych objawów. Żadnego jednak nie należy lekceważyć.

    Jeśli do 24 godzin po spożyciu grzybów zaobserwowałeś przynajmniej jeden z poniższych objawów zadzwoń pod nr 112 i wezwij jak najszybciej pomoc:
    • pobudzenie
    • zwężenie źrenic
    • zaburzenia widzenia
    • silne skurcze lub drgawki
    • halucynacje
    • zawroty głowy
    • ślinotok
    • podwyższona temperatura
    • silne pragnienie
    • ogólne złe samopoczucie
    • zmniejszenie ilości oddawanego moczu
    • wymioty
    • biegunka
    • nudności
    • bóle brzucha


    Wspomniane objawy należą do najczęstszych. Jednak zdarzają się również takie, których nie wiążemy na początku z działaniem grzybów. W niektórych przypadkach pojawiają się również:
    • łzawienie
    • obfite pocenie
    • zaczerwienienie twarzy
    • bóle głowy
    • spadek ciśnienia
    • uczucie gorąca
    • zapaść


    Uwaga! Po zatruciu niektórymi gatunkami grzybów np. muchomorem sromotnikowym, może nastąpić chwilowa poprawa samopoczucia, po której dochodzi do gwałtownego pogorszenia stanu zdrowia. Nie lekceważ żadnego z niepokojących objawów. Chwilowa poprawa samopoczucia nie może opóźnić kontaktu z lekarzem.

    Sonda

    Jakie grzyby lubisz najbardziej?


    Z uwagi na czas działania toksyn, przyjęto dwa rodzaje zatruć grzybami:
    • o krótkim okresie utajenia – w tym przypadku wczesne symptomy, jak: bóle brzucha, biegunka, wymioty i nudności, pojawiają się zwykle od pół do pięciu godzin po spożyciu;
    • o długim okresie utajenia - należą już do znacznie cięższych przypadków. Tu pierwsze objawy występują po ponad sześciu godzinach, a mogą się ujawnić nawet po upływie 2-6 dób. Należy jednocześnie pamiętać o tym, że im dłuższy okres utajenia, tym z poważniejszym zatruciem mamy do czynienia.


    Zobacz też: Grzyby w Niedoradzu są zawsze


    Jak reagować gdy obawiasz się, że zatrułeś się grzybami?

    • Natychmiast wezwij pogotowie lub zgłoś się do szpitala
    • Nie przyjmuj żadnych leków – zwłaszcza środków przeczyszczających
    • Nie pij mleka ani alkoholu – tłuszcze ułatwiają wchłanianie niektórych substancji toksycznych, a toksyny zawarte w grzybie mogą blokować metabolizm alkoholu we krwi i wchodzić z nim w niepożądane, groźne dla zdrowia reakcje.
    • Spróbuj wymusić wymioty – w tym celu wypij wodę, a następnie zabezpiecz próbkę w torebce foliowej na potrzeb badań diagnostycznych.
    • Do czasu przyjazdu pogotowia ratunkowego postara się zebrać wszelkie informacje do konieczne do wywiadu lekarskiego:
      - czy potrawa była przygotowana z jednego czy z większej ilości gatunków grzybów?
      - kiedy i gdzie grzyby zostały zebrane lub kupione?
      - jaki czas upłynął od zjedzenia?
      - ile osób spożywało potrawę z grzybami?


    Pamiętaj! Szybka reakcja i wdrożenie natychmiastowego leczenia specjalistycznego zminimalizuje skutki zatrucia, a w niektórych przypadkach może nawet uratować życie.

    O czym należy pamiętam idąc na grzyby?


    Zatrucie grzybami - pierwsza pomoc


    Pod żadnym pozorem nie wolno lekceważyć nawet najmniejszych niepokojących objawów, zaobserwowanych po spożyciu grzybów. Co w takiej sytuacji należy robić?
    • Przede wszystkim należy sprowokować wymioty i zabezpieczyć je w foliowych torbach.
    • Nie należy leczyć się na własną rękę, a w razie podejrzenia zatrucia - niezwłocznie zgłosić się do lekarza.
    • Resztki potrawy, w której znalazły się grzyby, najlepiej zabezpieczyć i przekazać do badań diagnostycznych, które pozwolą zidentyfikować toksynę, a następnie wdrożyć leczenie.


    Pamiętajmy, że w przypadku zatruć śmiertelnie trującymi grzybami czas odgrywa najważniejszą rolę. Im szybciej rozpoczniemy specjalistyczne leczenie, tym większe szanse na uratowanie zdrowia i życia.
    Zobacz galerię

    Zobacz też: Zmieńmy nawyki co do zbierania grzybów. Nie podawajmy ich dzieciom

    Czytaj treści premium w Gazecie Lubuskiej Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze

    Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

    Zapytaj lekarza

    1 3 4 5 ... 27 »
    28 stycznia

    Światowy Dzień Trędowatych

    zobacz więcej »