Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zdrowa dieta na wiosnę. Te produkty powinniśmy jeść wiosną, a te należy wyeliminować

Małgorzata Stempinska
Małgorzata Stempinska
Aby dobrze wejść w wiosenny czas, warto zadbać o odpowiednią dietę, w której na pewno nie powinno zabraknąć warzyw i jajek. Co jeszcze powinniśmy jeść wiosną, a czego unikać? Sprawdź w naszej galerii
Aby dobrze wejść w wiosenny czas, warto zadbać o odpowiednią dietę, w której na pewno nie powinno zabraknąć warzyw i jajek. Co jeszcze powinniśmy jeść wiosną, a czego unikać? Sprawdź w naszej galerii Nadesłane
Aby dobrze wejść w wiosenny czas, warto zadbać o odpowiednią dietę, w której na pewno nie powinno zabraknąć warzyw i jajek. Co jeszcze powinniśmy jeść wiosną, a czego unikać? Sprawdź!

Na przełomie zimy i wiosny wiele osób zmaga się ze skutkami przesilenia wiosennego. Nagle podnosi się temperatura, zmienia ciśnienie i wydłuża dzień, a my odczuwamy zmęczenie, osłabienie i problemy z koncentracją. Sposobem na poradzenie sobie z tymi dolegliwościami jest dobór właściwych produktów spożywczych, które trafiają na nasze talerze.

Tych produktów powinniśmy unikać wiosną

Konstruując swój wiosenny jadłospis warto wiedzieć które produkty powinniśmy w niego wyeliminować. Przede wszystkim żywność wysoko przetworzoną. Kolejnym produktem na liście jest cukier. Ograniczenie cukru w diecie jest wskazane cały rok, ale wiosna stanowi idealny moment, aby zrobić pierwszy krok. Nadmiar „słodkiego” prowadzi do nadmiernego gromadzenia się tkanki tłuszczowej, ale też pogarsza nastrój, powoduje przemęczenie i zwiększa ryzyko nowotworów oraz cukrzycy. Wprawdzie zaraz po spożyciu odczuwamy przypływ energii, ale kiedy poziom cukru spada, stajemy się ospali lub nadpobudliwi.

Od czego zacząć? Powinniśmy ograniczyć słodzenie herbaty i kawy, skończyć z piciem słodzonych napojów i jedzeniem słodyczy. Należy też uważać na produkty uważane za zdrowe, np. suszone owoce – są bowiem wysoko kaloryczne. Cukier można zastępować np. ksylitolem, a z czasem zaczniemy odczuwać naturalną słodycz w zjadanych produktach spożywczych.

Wiosną warto też ograniczyć picie kawy. Kofeina może powodować zmęczenie, a czarny napój spożywany w nadmiarze wysusza i zakwasza, co odbija się m.in. na kondycji skóry i przyspiesza starzenie. Pijmy więc tylko filiżankę dziennie, do południa – najlepiej z ekspresu lub mieloną, unikajmy kawy rozpuszczalnej i w jednorazowych woreczkach 3w1.

Jakie produkty powinniśmy jeść wiosną i jak wpływają na nasz organizm? Pokazujemy w naszej galerii

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Zdrowa dieta na wiosnę. Te produkty powinniśmy jeść wiosną, a te należy wyeliminować - Gazeta Pomorska

Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska