Zdrowe zalecenia nie były dla nich wyzwaniem, bo nim weszły w życie, już dawno były stosowane w szkolnej stołówce.
Mniej soli, cukru i tłuszczu. Czy to przeszkoda w przygotowaniu posiłków na 250 osób? Jak twierdzi zespół kuchenny Publicznej Szkoły Podstawowej nr 2 – nowe przepisy nie zrobiły na nim wrażenia.
Helena Musiał, Maria Nowotnik, Ewa Glin, Bożena Tustanowska oraz Lidia Gawełek – to te panie odpowiedzialne są za zdrowe żywienie ponad 250 osób. – Pracuje nam się ze sobą bardzo dobrze. Dzięki podziałowi obowiązków zawsze przygotowujemy wszystko na czas, mimo że praca jest naprawdę ciężka – podkreślają.
Osoby odpowiedzialne za przygotowywanie posiłków dla uczniów zapewniają, że w kuchni już dawno przyzwyczaiły się do zdrowych wymogów. – Już dawno z naszego menu zniknęły produkty z konserwantami. W naszym asortymencie mamy bardzo dużo ziół. Dzieci nie narzekają na posiłki, zmiany nie są aż tak wyczuwalne jak było to przedstawiane – mówią.
Wyzwaniem jest znalezienie takich zamienników, by zmieścić się stawce. Zdrowa żywność jest w cenie, więc dobór produktów zastępczych stanowi nie lada wyzwanie. – Pełnowartościowe produkty: ciemne ryże, kasze, makarony, ryba – to musi kosztować. Jeśli dalej będą zaostrzać przepisy, to nie zmieścimy się w stawce obiadowej – żartują kucharki.
Jak zdrowo, to zdrowo! Specjalnie dla naszych czytelników panie z PSP 2 zdradzają przepis na ciasto marchewkowe – niskokaloryczne, lekkie i przepyszne.
Pyszne i zdrowe ciasto marchewkowe
Składniki
- około 400 g startej marchewki
- 150 płatków owsianych
- 4 jajka
- olej rzepakowy (2 łyżki)
- miód (ok. 3 łyżki)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu, 2 goździki, imbir, sól
- orzechy włoskie (ok. 60 g)
Krem - składniki
- ok 150 g serka naturalnego
- miód (2 łyżeczki)
- laska wanilii
- płatki migdałowe
Przygotowanie: Płatki owsiane zmielić na mąkę za pomocą blendera. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, następnie wymieszać z białkami. Stopniowo dodawać startą marchew oraz cynamon, imbir, proszek do pieczenia i płatki owsiane. Dodać zmielone goździki i orzechy włoskie. Następnie olej i miód. Blachę wysmarować odrobiną oleju, wylać mieszankę do blachy i piec przez godzinę , w temperaturze 170 stopni.
Krem: serek wymieszać z miodem, dodać obrane ziarenka wanilii i wymieszać. Pokryć górę ciasta i obsypać migdałami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?