Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zdrowa żywność jest w cenie!

Alicja Kucharska
PSP 2
PSP 2 Alicja Kucharska
Mimo, że praca w szkolnej stołówce jest niezwykle wymagająca, bo każdego dnia trzeba wykarmić ponad 250 osób, to ze wszystkim udaje się zdążyć na czas.

Zdrowe zalecenia nie były dla nich wyzwaniem, bo nim weszły w życie, już dawno były stosowane w szkolnej stołówce.

Mniej soli, cukru i tłuszczu. Czy to przeszkoda w przygotowaniu posiłków na 250 osób? Jak twierdzi zespół kuchenny Publicznej Szkoły Podstawowej nr 2 – nowe przepisy nie zrobiły na nim wrażenia.

Helena Musiał, Maria Nowotnik, Ewa Glin, Bożena Tustanowska oraz Lidia Gawełek – to te panie odpowiedzialne są za zdrowe żywienie ponad 250 osób. – Pracuje nam się ze sobą bardzo dobrze. Dzięki podziałowi obowiązków zawsze przygotowujemy wszystko na czas, mimo że praca jest naprawdę ciężka – podkreślają.

Osoby odpowiedzialne za przygotowywanie posiłków dla uczniów zapewniają, że w kuchni już dawno przyzwyczaiły się do zdrowych wymogów. – Już dawno z naszego menu zniknęły produkty z konserwantami. W naszym asortymencie mamy bardzo dużo ziół. Dzieci nie narzekają na posiłki, zmiany nie są aż tak wyczuwalne jak było to przedstawiane – mówią.

Wyzwaniem jest znalezienie takich zamienników, by zmieścić się stawce. Zdrowa żywność jest w cenie, więc dobór produktów zastępczych stanowi nie lada wyzwanie. – Pełnowartościowe produkty: ciemne ryże, kasze, makarony, ryba – to musi kosztować. Jeśli dalej będą zaostrzać przepisy, to nie zmieścimy się w stawce obiadowej – żartują kucharki.

Jak zdrowo, to zdrowo! Specjalnie dla naszych czytelników panie z PSP 2 zdradzają przepis na ciasto marchewkowe – niskokaloryczne, lekkie i przepyszne.

Pyszne i zdrowe ciasto marchewkowe

Składniki
- około 400 g startej marchewki
- 150 płatków owsianych
- 4 jajka
- olej rzepakowy (2 łyżki)
- miód (ok. 3 łyżki)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu, 2 goździki, imbir, sól
- orzechy włoskie (ok. 60 g)

Krem - składniki
- ok 150 g serka naturalnego
- miód (2 łyżeczki)
- laska wanilii
- płatki migdałowe

Przygotowanie: Płatki owsiane zmielić na mąkę za pomocą blendera. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, następnie wymieszać z białkami. Stopniowo dodawać startą marchew oraz cynamon, imbir, proszek do pieczenia i płatki owsiane. Dodać zmielone goździki i orzechy włoskie. Następnie olej i miód. Blachę wysmarować odrobiną oleju, wylać mieszankę do blachy i piec przez godzinę , w temperaturze 170 stopni.

Krem: serek wymieszać z miodem, dodać obrane ziarenka wanilii i wymieszać. Pokryć górę ciasta i obsypać migdałami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska