Zdrowe produkty, które mogą szkodzić. Oto często polecane jedzenie, które lepiej ograniczyć lub całkiem unikać

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Czy zdrowe jedzenie może szkodzić? Te produkty spożywcze są polecane pomimo ewidentnych wad, lepiej więc ich unikać. Przesuwaj zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Czy zdrowe jedzenie może szkodzić? Te produkty spożywcze są polecane pomimo ewidentnych wad, lepiej więc ich unikać. Przesuwaj zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. goodluz/123RF
Zdrowe jedzenie jest tym, czym najczęściej chcielibyśmy się odżywiać. Niestety, nie wszystkie produkty uznawane za korzystne dla organizmu są nimi naprawdę. Jak to możliwe, że przekonuje się na do żywności, która nie jest wcale odżywcza, a może nawet szkodzić? Wyjaśniamy i podajemy, jakie produkty nie zasługują na miano zdrowych i z tego powodu ich spożycie powinno być ograniczane.

Spis treści

Pozornie zdrowe produkty, których powinieneś unikać. Co znalazło się na liście?

Chcesz dobrze się odżywiać i chronić przed chorobami? Na pewno chętnie sięgasz po produkty powszechnie polecane jako zdrowe. Problem w tym, że wiele z nich nie dorasta do pozytywnych opinii, jakie krążą na ich temat. Zamiast więc sięgać po nie częściej, powinniśmy więc unikać ich regularnego, a zwłaszcza nadmiernego spożywania.

Popularność nie do końca zdrowych produktów może wynikać z faktu, że odkrycia na ich temat są stosunkowo nowe. Niedoceniane niekorzystne działanie na organizm często ma też związek z wysokim stopniem przetworzenia żywności, przez który traci ona swoje cenne działanie prozdrowotne, zyskując związki niepożądane lub szkodliwe w nadmiarze. Regularne jedzenie konkretnych produktów może ponadto sprawić, że staną się źródłem zbyt dużych ilości składników pewnych składników odżywczych albo zanieczyszczeń. Dlatego sięgając po nie częściej należy brać pod uwagę również skład reszty diety.

Dlaczego często polecane produkty wcale nie są dobre?

Skąd konkretnie biorą się rozbieżności pomiędzy tym, co jest zalecane, a co naprawdę zdrowe? Powody mogą być różne, a dla wielu artykułów spożywczych jest ich na pewno więcej niż jeden.

  • Produkt zawiera nadmierny dodatek cukru, soli, tłuszczu i/lub występują w nim sztuczne dodatki do żywności, których obecność nie jest wcale wymagana, bo można by było z nich zrezygnować lub zastąpić tymi bardziej naturalnymi.
  • W produkcie wykrywa nadmierny poziom zanieczyszczeń. Dotyczy to zwłaszcza pokarmów odzwierzęcych oraz roślinnych pochodzących z rejonów, gdzie stosuje się nadmierne ilości nawozów i środków ochrony roślin czy występuje skażenie środowiska.
  • Produkt zapewnia zbyt pokaźne dawki korzystnych związków, które nie powinny być spożywane w nadmiarze, ponieważ nie są szybko i sprawne usuwane z organizmu – dotyczy to zwłaszcza witamin rozpuszczalnych w tłuszczu (zwłaszcza witaminy A) czy składników mineralnych, szczególnie takich jak żelazo, fluor czy selen.
  • W produkcie obecne są związki antyodżywcze, które w najlepszym przypadku uniemożliwiają wchłanianie towarzyszących im składników (np. mineralnych w bogatych w błonnik produktach zbożowych), mogą też jednak zaburzać gospodarkę niektórymi składnikami zwłaszcza u podatnych na to osób, np. jodu w przypadku bogatych w glukozynolany warzyw kapustowatych. Pewne metody obróbki produktów pozwalają pozbywać się ich lepiej niż inne, np. moczenie nasion, ich kiełkowania i fermentacja rozkłada fityniany lepiej niż gotowanie i pieczenie, a gotowanie bez przykrywki pomaga znacznie zmniejszyć zawartość glukozynolanów w brokule czy kapuście.

Polecamy przeczytać

Gdy jedzenie traci korzystne właściwości

Jedzenie, które uważa się za korzystne dla zdrowia, nie zawsze jest do końca tym, co finalnie konsumujemy – może bowiem stawać się szkodliwe na skutek przygotowania do spożycia. Są to mniej oczywiste wady artykułów spożywczych.

Po pierwsze to sytuacja, gdy polecany produkt wymaga obróbki termicznej. Zdrowe jedzenie poddane ogrzewaniu, zwłaszcza intensywnemu, np. na patelni czy grillu, nie tylko traci cenne składniki (m.in. witaminy, antyoksydanty czy zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3), ale też zyskuje szkodliwe czy nawet toksyczne składniki – dotyczy to zwłaszcza związków odpowiadających za rumiany kolor dań oraz produktów rozkładu tłuszczów, do których należą kwasy tłuszczowe typu trans, nadtlenki, polimery i inne.

Zobacz: Tych produktów nie powinno się jeść! Oto najbardziej niezdrowe jedzenie, które warto ograniczyć, a najlepiej całkiem unikać.

Może być też tak, że sam surowiec jest zdrowy, ale przetwarzanie pogarsza jego właściwości, sprawiając, że gotowy produkt staje się źródłem łatwo przyswajalnej energii. Dotyczy to produktów rozdrobnionych, gotowanych, suszonych, ekstrudowanych (tzw. dmuchane pieczywo i ziarna). W takiej formie żywność bardziej tuczy i sprzyja zaburzeniom metabolicznym.

Dowiedz się więcej na temat:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Cukier pod kontrolą

Dodaj firmę Autopromocja

Otwarcie Ośrodka Zdrowia w Rybnie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Zdrowe produkty, które mogą szkodzić. Oto często polecane jedzenie, które lepiej ograniczyć lub całkiem unikać - Strona Zdrowia

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska
Dodaj ogłoszenie