Spis treści
Domowe przetwory – najlepiej bez cukru
Domowe przetwory pozwalają cieszyć się smakiem i prozdrowotnymi właściwościami owoców przez cały rok, a nie tylko przez krótki czas w sezonie. W dodatku przetwory bez cukru możemy jeść bez wyrzutów sumienia. Zawierają tylko naturalne cukry, które w owocach występują ze związkami poprawiającymi metabolizm. Dlatego jedzenie takich dżemów i konfitur, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, jest nieporównywalnie lepsze niż sięganie po przemysłowe słodycze.
Do robienia naturalnych domowych przetworów nie tylko z owoców, ale też z warzyw, ziół, grzybów i zdrowych roślin uważanych za chwasty namawia Iwona Zasuwa, autorka bloga smakoterapia.pl. Znana jest z przepisów na pyszne dania bez cukru, glutenu, nabiału i innych produktów zwierzęcych. Proponowane przepisy, które zilustrowała własnoręcznie wykonanymi zdjęciami, pochodzą z jej książki „Smakoterapia 3. Spiżarnia” (Edipresse).