Zdrowszy grill – 10 patentów na lepsze dania z rusztu

Anna Rokicka-Żuk
Smakowite dania z grilla zawdzięczają swoje walory działaniu rozgrzanych węgli i dymu. Problem w tym, że w wysokich temperaturach w jedzeniu tworzą się rakotwórcze związki, a dym jest ich nośnikiem niezależnie od tego, jakie jest jego źródło. To wcale nie znaczy, że mamy z grilla rezygnować czy godzić się na jedzenie szkodliwych potraw. Wystarczy zastosować sprawdzone patenty, by przygotować je w lepszy sposób! Sprawdź 10 trików, które pozwolą przygotować zdrowsze dania z rusztu! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Smakowite dania z grilla zawdzięczają swoje walory działaniu rozgrzanych węgli i dymu. Problem w tym, że w wysokich temperaturach w jedzeniu tworzą się rakotwórcze związki, a dym jest ich nośnikiem niezależnie od tego, jakie jest jego źródło. To wcale nie znaczy, że mamy z grilla rezygnować czy godzić się na jedzenie szkodliwych potraw. Wystarczy zastosować sprawdzone patenty, by przygotować je w lepszy sposób! Sprawdź 10 trików, które pozwolą przygotować zdrowsze dania z rusztu! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. foodandmore/123RF
Grillowanie to kulinarna atrakcja nawet dla tych, którzy na co dzień nie gotują. Apetycznie przypieczone jedzenie z nutą dymu na świeżym powietrzu smakuje najlepiej. Zadbaj o to, by było zdrowsze niż zazwyczaj. Wystarczy, że przy jego przygotowaniu zastosujesz sprytne triki – dzięki nim twoje barbecue zyska mniej szkodliwych związków, a za to więcej wspaniałego smaku!

Pieczenie na grillu pozwala na przygotowanie smakowicie przepieczonych potraw z charakterystyczną, tak pożądaną nutą dymu. Chociaż stanowi nieco zdrowszą alternatywę dla smażenia, które często przyprawia dania o zawrotne ilości tłuszczu, pod względem żywieniowym nie należy do polecanych metod kulinarnym. Chyba, że pieczemy na ruszcie zgodnie z prawidłami sztuki, co nie jest wcale trudne!

Poznaj 10 sposobów na zdrowsze dania z grilla!

Dania z rusztu nie należą do najzdrowszych z dwóch powodów:

  • Pieczone są głównie tłuste mięsa, takie jak karkówka czy żeberka, a co gorsza – kiełbasy i inne peklowane produkty. W celu zachowania ich różowego koloru i ochrony przed zepsuciem do ich produkcji stosuje się azotyn sodu, który łatwo przekształca się rakotwórczych nitrozamin.
  • Produkty przyrządzane na grillu zawierają rakotwórcze związki powstające w nich pod wpływem wysokiej temperatury, jak i pochodzące z dymu. Należą do nich zwłaszcza wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (PAHs) i heterocykliczne aminy aromatyczne (HCAs).

By unikać szkodliwych związków, warto ograniczyć kontakt żywności z dymem poprzez zmianę techniki grillowania czy wybór urządzenia elektrycznego, zastąpić wędliny niezbyt tłustym mięsem oraz nie przypalać jedzenia – a oprócz tego stosować inne skuteczne patenty!

Zobacz, jak grillować w zdrowszy sposobów – wypróbuj TOP 10 trików!

ZOBACZ: Sprawdzone sposoby na lżejszą ucztę z rusztu

Wideo

Materiał oryginalny: Zdrowszy grill – 10 patentów na lepsze dania z rusztu - Strona Zdrowia

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

I am now making extra $19k or more every month from home by doing very simple and easy job online from home. I have received exactly $20845 last month from this home job.hiop Join now this job and start making extra cash online by follow instruction on The given

website...... W­W­W.P­A­Y­B­U­Z­Z­1.C­O­M

Dodaj ogłoszenie