To już kolejna tego typu inwestycja w tej placówce. Wcześniej przy szkole powstały pracownie: spawalnicza, blacharska, mechatroniki i diagnostyczna. Teraz postawiono na naukę zawodów ekonomicznych i gastronomicznych.
Teraz szkoła w warsztatach będzie szkolić: techników żywienia i usług gastronomicznych, kucharzy, techników technologii żywności, dietetyków, cukierników i kelnerów. Z kolei uczniowie, korzystający z pracowni warsztatów ekonomii ukończą szkołę z dyplomem: technik ekonomista, technik logistyk i technik spedytor. Dlaczego akurat te zawody? Bo na nie jest zapotrzebowanie. - To tak naprawdę przedsiębiorcy powinni dyktować kogo my kształcimy żeby jak najbardziej dostosować uczniów do potrzeb rynku pracy. To nasz główny priorytet - mówił na otwarciu warsztatów starosta Patryk Lewicki.
Więcej w środę, 4 lutego w papierowym wydaniu "Gazety Lubuskiej" z północy województwa.