W skrócie
W sezonie na cukinię warto przemycać to warzywo zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań. Zazwyczaj korzystam z przepisu na gofry na proszku do pieczenia, aby zrobić wytrawne wariacje na ich temat. Jednak do gofrów z cukinią zamiast masła dodaję olej rzepakowy, który lepiej pasuje do ich wytrawnej odsłony. Polecam też dodanie do ciasta na gofry przeciśniętego przez praskę ząbku czosnku, który nada wyrazistego smaku.
Gofry z cukinią – prosty przepis na obiad
Liczba porcji: 12 sztuk.
Czas przygotowania: 40 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 200 g cukinii,
- 300 g mąki pszennej,
- 5 g proszku do pieczenia,
- 2 g sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 3 jajka,
- 80 g masła lub 40 ml oleju rzepakowego,
- 390 g mleka.
Jak zrobić gofry z cukinią?
Sposób przygotowania:
- Cukinię zetrzyj na dużych oczkach, przełóż do miski i posyp szczyptą soli. Odstaw na 10 minut, aby puściła nadmiar wody.
- Następnie mleko, olej i żółtka jajek wymieszaj na jednolitą masę.
- W drugiej misce połącz suche składniki, czyli suszony tymianek, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
- Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj.
- Ubij białka na puszystą pianę.
- Odciśnij cukinię z płynu i dodaj do masy na gofry z cukinii.
- Następnie dodaj odciśnięty płyn (około 20-30 ml).
- Ubitą pianę z białek dodaj w trzech częściach do masy na gofry z cukinii.
- Dokładnie wymieszaj i wlewaj do rozgrzanej gofrownicy.
- Gofry z cukinią piecz przez 5-6 minut, aż uzyskają złoto-brązowy kolor.
- Gotowe gofry z cukinią możesz podawać np.: z podsmażonymi kawałkami szynki lub boczku.
Dodatki do gofrów z cukinią
Lubię podawać je razem z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. Świetnie też sprawdzają się na niespieszne śniadanie zestawione z jajkiem sadzonym i plastrami pokrojonego awokado. Co więcej, sprawdza się też do nich kremowy serek śmietankowy i plastry wędzonego łososia. Zachęcam też do posmarowania ich hummusem i dodania pieczonych warzyw np.: marchewki, bakłażana i pietruszki. Latem świetnie też sprawdzi się połączenie gofrów z cukinią z prostą sałatką z pomidorów i mozzarellą. W każdej z wersji będzie to pyszne danie.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Gofry jak na wakacjach
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?