MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zetrzyj cukinię i zrób z nią apetyczne gofry. W tym daniu przemycam porcję warzyw. Te gofry z cukinią mogę robić przez całe lato

Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Puszyste i chrupiące gofry nie muszą być podawane tylko na słodko. Latem zachęcam cię do zrobienia apetycznych gofrów z cukinią. To danie możesz zjeść tak jak placki z cukinii razem ze śmietaną lub jako dodatek do kotletów. Chrupiących gofrów z cukinią używam też jako podstawy do domowych burgerów. Poznaj przepis na apetyczne gofry z cukinią dla całej rodziny.

W skrócie

W sezonie na cukinię warto przemycać to warzywo zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań. Zazwyczaj korzystam z przepisu na gofry na proszku do pieczenia, aby zrobić wytrawne wariacje na ich temat. Jednak do gofrów z cukinią zamiast masła dodaję olej rzepakowy, który lepiej pasuje do ich wytrawnej odsłony. Polecam też dodanie do ciasta na gofry przeciśniętego przez praskę ząbku czosnku, który nada wyrazistego smaku.

Widok z góry na chrupiące gofry z cukinią
Chrupiące gofry z cukinią to prawdziwy rarytas. Możesz podawać je na słodko i na słono. W każdej odsłonie będą pysznym letnim obiadem. Anna Daniluk

Gofry z cukinią – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: 12 sztuk.
Czas przygotowania: 40 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g cukinii,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 5 g proszku do pieczenia,
  • 2 g sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 3 jajka,
  • 80 g masła lub 40 ml oleju rzepakowego,
  • 390 g mleka.

Jak zrobić gofry z cukinią?

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię zetrzyj na dużych oczkach, przełóż do miski i posyp szczyptą soli. Odstaw na 10 minut, aby puściła nadmiar wody.
  2. Następnie mleko, olej i żółtka jajek wymieszaj na jednolitą masę.
  3. W drugiej misce połącz suche składniki, czyli suszony tymianek, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
  4. Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj.
  5. Ubij białka na puszystą pianę.
  6. Odciśnij cukinię z płynu i dodaj do masy na gofry z cukinii.
  7. Następnie dodaj odciśnięty płyn (około 20-30 ml).
  8. Ubitą pianę z białek dodaj w trzech częściach do masy na gofry z cukinii.
  9. Dokładnie wymieszaj i wlewaj do rozgrzanej gofrownicy.
  10. Gofry z cukinią piecz przez 5-6 minut, aż uzyskają złoto-brązowy kolor.
  11. Gotowe gofry z cukinią możesz podawać np.: z podsmażonymi kawałkami szynki lub boczku.

Dodatki do gofrów z cukinią

Lubię podawać je razem z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. Świetnie też sprawdzają się na niespieszne śniadanie zestawione z jajkiem sadzonym i plastrami pokrojonego awokado. Co więcej, sprawdza się też do nich kremowy serek śmietankowy i plastry wędzonego łososia. Zachęcam też do posmarowania ich hummusem i dodania pieczonych warzyw np.: marchewki, bakłażana i pietruszki. Latem świetnie też sprawdzi się połączenie gofrów z cukinią z prostą sałatką z pomidorów i mozzarellą. W każdej z wersji będzie to pyszne danie.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Gofry jak na wakacjach

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska