Zielony Ład. Produkcja rzepaku w Polsce może być trudniejsza. Przyszłością są nowe odmiany

OPRAC.:
Agata Wodzień
Agata Wodzień
Powierzchnia, na jakiej w sezonie 2020/2021 rósł rzepak w Polsce, mogła wynieść milion hektarów.
Powierzchnia, na jakiej w sezonie 2020/2021 rósł rzepak w Polsce, mogła wynieść milion hektarów. Agata Wodzień-Nowak
Jak Europejski Zielony Ład wpłynie na produkcję rzepaku? "W najbliższym czasie liczba różnych nowoczesnych środków biologicznych bę­dzie szybko wzrastać, co pozwoli chociaż w części ograniczyć ujemny wpływ na pro­dukcję rzepaku ozimego szeroko wycofywanych substancji. Przyszłością rzepaku są nowe odmiany odporne i tolerancyjne na patogeny", uważa prof. Marek Mrówczyński, dyrektor IOR-PIB.

Polskie Stowarzyszenia Producentów Oleju uważa, że "Realizacja celów koncepcji „Od pola do stołu” bez utraty efektywności i spadku plonowania rzepaku w Polsce musi zostać wsparta nowymi narzędziami pomocowymi opracowywanymi obecnie przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w ramach krajowego Plan Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027".

Taki wniosek wysuwa na podstawie ekspertyzy Instytutu Ochrony Roślin – Państwowego Instytutu Badawczego traktującej o oddziaływaniu założeń Europejskiego Zielonego ładu na produkcję rzepaku w Polsce.

Wpływ Zielonego Ładu na produkcje rzepaku i jego ochronę

Opracowanie „Zwiększenie efektywności integrowanej ochrony rzepaku ozimego zgodnie z założeniami Europejskiego Zielonego Ładu” przygotował zespół ekspercki IOR-PIB pod kierownictwem prof. dr hab. Marka Mrówczyńskiego.

Jak wielokrotnie wskazywał prezes Krajowego Zrzeszenia Producentów Rzepaku i Roślin Białkowych Juliusz Młodecki, powierzchnia uprawy rzepaku w Polsce rośnie i w 2021 roku wynosi ok. miliona hektarów. To najważniejsza roślina oleista uprawiana w Polsce.

To też może Cię zainteresować

Prof. dr hab. Marek Mrówczyński, dyrektor IOR-PIB w słowie wstępnym pisze: Zmiany agroklimatyczne, uproszczenia w technologiach produkcji oraz duża powierzchnia zasiewów wpływają na wzrost znaczenia gospodarczego agrofagów, czyli chorób, chwastów i szkodników. W Polsce występuje prawie 100 agrofagów, z czego do najważniejszych zaliczyć należy 15 szkodników, 8 patogenów i 10 gatunków chwastów.
Wprowadzenie od 1 stycznia 2014 r. w całej Unii Europejskiej obowiązku stoso­wania integrowanej ochrony roślin przyczyniło się do obniżenia stosowania w rze­paku ozimym środków ochrony roślin z 1,97 kg/ha substancji czynnych do 1,74 kg/ha. Aktualnie najwięcej używa się herbicydów, czyli 0,92 kg/ha, następnie fungicydów – 0,45, a najmniej insektycydów, bo tylko 0,28 kg/ha. Średnio w Pol­sce na wszystkie uprawy stosuje się 2,5 kg/ha, natomiast w całej UE 3,5 kg/ha substancji czynnych
.

Zgodnie z założeniami strategii KE „Od pola do stołu” oraz „Na rzecz bioróżnorodności” powinno się obniżyć stosowanie środków ochrony roślin o 50% w ciągu 10 lat. Według profesora Mrówczyńskiego taki zapis powinien dotyczyć tylko 10 państw UE, które stosują środki ochrony roślin powyżej średniej. Zdaniem naukowca kraje używające mniej preparatów, powinny nawet racjonalnie zwiększyć chemizację produkcji, także z wykorzystaniem metod niechemicznych, w tym głów­nie środków biologicznych.

W najbliższym czasie liczba różnych nowoczesnych środków biologicznych bę­dzie szybko wzrastać, co pozwoli chociaż w części ograniczyć ujemny wpływ na pro­dukcję rzepaku ozimego szeroko wycofywanych substancji. Przyszłością rzepaku są nowe odmiany odporne i tolerancyjne na patogeny, a szczególnie przeciwko kile kapusty, wirusowi żółtaczki rzepy (TuYV), czy suchej zgniliźnie kapustnych.

Pozwala to na obniżenie chemizacji produkcji rzepaku ozime­go oraz korzystnie wpływa na środowisko rolnicze. W ramach WPR 2021–2027 UE będzie wspierała finansowo stosowanie środków biologicznych oraz wysiew odmian odpornych i tolerancyjnych na patogeny, a także certyfikowaną integrowaną produkcję roślinną, w tym rzepaku ozimego.

Obszerne opracowanie (sfinansowane ze środków Funduszu Promocji Roślin Oleistych) na ten temat jest dostępne jest na stronie PSPO:

„Zwiększenie efektywności integrowanej ochrony rzepaku ozimego zgodnie z założeniami Europejskiego Zielonego Ładu”

Domowe syropy

Wideo

Materiał oryginalny: Zielony Ład. Produkcja rzepaku w Polsce może być trudniejsza. Przyszłością są nowe odmiany - Gazeta Pomorska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie