Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ziemniaczek, śledzik i jajko dobre na postny obiad

Redakcja
Fot. DiGiTouch
Monika Grzelczak przysłała nam propozycje postnych posiłków. Bardzo dziękujemy za odzew na nasz apel.

Panią Monikę nagradzamy oczywiście książką i zachęcamy innych Czytelników do pochwalenia się swoimi przepisami. Zbieramy także pomysły na dania wielkanocne. Jak co roku chcemy Państwu podać je w gazecie przed świętami. Na pomysły czekamy do 27 marca. Prosimy je przesyłać na adres mailowy: [email protected] lub pocztą tradycyjną: Gazeta Lubuska z dopiskiem "przepisy", al. Niepodległości 25, 65-042 Zielona Góra.

Sałatka z wędzonej ryby i ziemniaków

Składniki: 35 dag wędzonej makreli lub śledzia, 30 dag ugotowanych ziemniaków, cebula, 4 łyżki sosu winegret, 2 jajka na twardo - do przybrania.

Przygotowanie: ostudzone ziemniaki kroimy w plasterki. Rybę czyścimy ze skóry i ości, kroimy w kawałki. Obraną i opłukaną cebulę drobno siekamy. Mieszamy rybę z ziemniakami i cebulą oraz sosem winegret. Sałatkę układamy w salaterce i przybieramy plasterkami jajek na twardo

Postne naleśniki

Składniki: 1 kg pieczarek, cebula, sól, pieprz, olej, 0,5 kg mąki, woda.

Przygotowanie: pieczarki umyć, pokroić, usmażyć na oleju z cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z mąki, wody i 2 łyżek oleju zrobić ciasto naleśnikowe i usmażyć placki. Na każdy naleśnik nałożyć farsz pieczarkowy i złożyć na 4. Dodatkowo można podsmażyć naleśniki na złoty kolor a następnie ozdobić zieleniną lub keczupem wg uznania.

Pasta jajeczno-paprykowa

Składniki: 6 jaj ugotowanych na twardo, 2 papryki, najlepiej konserwowe, pęczek szczypiorki, 1 łyżka majonezu, sól, pieprz.

Przygotowanie: obrane jaja i odsączoną paprykę miksujemy na jednolitą masę. Szczypior szatkujemy. Do przygotowanej masy jajeczno - paprykowej dodajemy pokrojony szczypior, 1 łyżkę majonezu i doprawiamy solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszać. Najlepiej podawać do pieczywa.

Fasolka z makaronem

Składniki: makaron 0,5kg (najlepiej świderki), 40 dag fasolki szparagowej, 2 łyżki masła, bułka tarta, olej.

Przygotowanie: gotujemy makaron. W osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie fasolkę szparagową. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki bułki tartej. Gdy zacznie się rumienić dorzucamy 2 łyżki masła i czekamy aż się ładnie połączą. Na miskę nakładamy makaron, fasolkę i polewamy bułką z masłem, wszystko mieszkamy i gotowe.
Monika Grzelczak z Żar

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska