Panią Monikę nagradzamy oczywiście książką i zachęcamy innych Czytelników do pochwalenia się swoimi przepisami. Zbieramy także pomysły na dania wielkanocne. Jak co roku chcemy Państwu podać je w gazecie przed świętami. Na pomysły czekamy do 27 marca. Prosimy je przesyłać na adres mailowy: [email protected] lub pocztą tradycyjną: Gazeta Lubuska z dopiskiem "przepisy", al. Niepodległości 25, 65-042 Zielona Góra.
Sałatka z wędzonej ryby i ziemniaków
Składniki: 35 dag wędzonej makreli lub śledzia, 30 dag ugotowanych ziemniaków, cebula, 4 łyżki sosu winegret, 2 jajka na twardo - do przybrania.
Przygotowanie: ostudzone ziemniaki kroimy w plasterki. Rybę czyścimy ze skóry i ości, kroimy w kawałki. Obraną i opłukaną cebulę drobno siekamy. Mieszamy rybę z ziemniakami i cebulą oraz sosem winegret. Sałatkę układamy w salaterce i przybieramy plasterkami jajek na twardo
Postne naleśniki
Składniki: 1 kg pieczarek, cebula, sól, pieprz, olej, 0,5 kg mąki, woda.
Przygotowanie: pieczarki umyć, pokroić, usmażyć na oleju z cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z mąki, wody i 2 łyżek oleju zrobić ciasto naleśnikowe i usmażyć placki. Na każdy naleśnik nałożyć farsz pieczarkowy i złożyć na 4. Dodatkowo można podsmażyć naleśniki na złoty kolor a następnie ozdobić zieleniną lub keczupem wg uznania.
Pasta jajeczno-paprykowa
Składniki: 6 jaj ugotowanych na twardo, 2 papryki, najlepiej konserwowe, pęczek szczypiorki, 1 łyżka majonezu, sól, pieprz.
Przygotowanie: obrane jaja i odsączoną paprykę miksujemy na jednolitą masę. Szczypior szatkujemy. Do przygotowanej masy jajeczno - paprykowej dodajemy pokrojony szczypior, 1 łyżkę majonezu i doprawiamy solą i pieprzem. Całość dobrze wymieszać. Najlepiej podawać do pieczywa.
Fasolka z makaronem
Składniki: makaron 0,5kg (najlepiej świderki), 40 dag fasolki szparagowej, 2 łyżki masła, bułka tarta, olej.
Przygotowanie: gotujemy makaron. W osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie fasolkę szparagową. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki bułki tartej. Gdy zacznie się rumienić dorzucamy 2 łyżki masła i czekamy aż się ładnie połączą. Na miskę nakładamy makaron, fasolkę i polewamy bułką z masłem, wszystko mieszkamy i gotowe.
Monika Grzelczak z Żar
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?