Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ziemniak może być wykwintny

(mt)
Mateusz Kiejda i Łukasz Jurewicz z Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia ustawicznego w Zielonej Górze przygotowali bardzo eleganckie, ziemniaczane róże. – Pomysł znaleźliśmy w sieci, ale przepis wymyśliliśmy sami – podkreślają.
Mateusz Kiejda i Łukasz Jurewicz z Zespołu Szkół i Placówek Kształcenia ustawicznego w Zielonej Górze przygotowali bardzo eleganckie, ziemniaczane róże. – Pomysł znaleźliśmy w sieci, ale przepis wymyśliliśmy sami – podkreślają. Małgorzata Trzcionkowska
Ziemniaczane róże na romantyczne kolacje i pyszne czekoladki z kartoflanym nadzieniem królowały na IV edycji wojewódzkiego konkursu gastronomicznego, który odbył się w Zespole Szkół Zawodowych w Szprotawie. Pyry pokazały różne oblicza.

Dla nas największymi mistrzami okazali się Karolina Kaczyńska i Wojtek Korsak z ZSOiT w Żarach, którzy wymyślili cukierki czekoladowe z nadzieniem ziemniaczanym. - Chcieliśmy zrobić z ziemniaka coś oryginalnego - tłumaczą. - Wpadły nam do głowy pralinki. Przepisu nie było nigdzie. Wymyśliliśmy go sami w czasie burzy mózgów.

Czekoladki z ziemniaków

Składniki: 400 g ugotowanych ziemniaków, 500 g gorzkiej czekolady, 60 g cukru pudru, jedna duża cytryna, 30 ml likieru wiśniowego, 10 ml esencji miętowej, 5 ml esencji cytrynowej, barwniki spożywcze - zgodnie z upodobaniami, kwasek cytrynowy.

Więcej w sobotę, w papierowym wydaniu "Tygodnika Żarsko-Żagańskiego", który dostaniesz z Gazetą Lubuską na terenie powiatów: żarskiego i żagańskiego

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska