Te zioła wspomagają proces trawienia i pracę jelit
Regularne picie ziołowych naparów może pomóc w zapobieganiu i leczeniu wielu dolegliwości, w tym również tych pokarmowych. Z właściwości roślin wspomagających trawienie mogą też korzystać osoby będące na diecie odchudzającej.
Mięta pieprzowa
Przyjmowanie naparów i preparatów z mięty pobudza wydzielanie soków trawiennych, ma działanie bakteriobójcze oraz przeciwskurczowe i uspokajające. Mięta pomaga na niestrawność, łagodzi objawy przejedzenia i zapobiega wzdęciom. Pobudzając ruchy perystaltyczne jelit, ułatwia przemieszczanie się trawionego pokarmu i pasaż gazów.
Mniszek lekarski
Mniszek lekarski najczęściej wykorzystywany jest we wspomaganiu leczenia chorób żołądka, wątroby i woreczka żółciowego. Ma także pozytywny wpływ na funkcjonowanie innych elementów układu pokarmowego i moczowego. Wpływa m.in. na produkcję żółci, wspierając tym samym procesy trawienne. Działa także moczopędnie i detoksykująco.
Melisa lekarska
Melisa, choć znana jest przede wszystkim ze swojego uspokajającego wpływu na organizm, wykazuje także właściwości rozkurczowe. Wspiera działanie mięśni gładkich przewodu pokarmowego oraz działa wiatropędnie, zapobiegając wzdęciom brzucha. Ponadto wspomaga procesy trawienne przez stymulację wydzielania żółci i soku żołądkowego.