Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zobacz, jak przycinać winorośle

Redakcja
Masha Jojic sxc.hu
Niemal od kwitnienia aż do dojrzewania jagód winoogrodnik powinien przycinać pędy krzewów lub je wyłamywać. Jeśli tego nie zrobi, słońce z trudem dotrze do gron, wtedy owoce będą małe, a uzyskane z nich wino kwaśne.

Po przedwiosennym cięciu krzewów, gdy minie zagrożenie przymrozkami, winoogrodnik ma pełne ręce roboty. Po pierwsze, cały czas formuje krzew wedle założonego planu. Po drugie, stara się zapewnić roślinom jak najwięcej słońca, wody i pokarmu. Po trzecie, o czym napiszę za tydzień, musi walczyć z chorobami roślin.
W połowie maja powinien zacząć wyłamywać te pędy, które nie wykształciły kwiatostanów. Pędy bezpłodne wyrastają niżej do środka. Bez obawy o niższy plon powinien też usunąć nadmiar kwiatostanów. Na kilka dni przed kwitnieniem albo tuż po kwitnieniu dobrze jest uszczykiwać wierzchołki pędów owocujących. Wpłynie to korzystnie na zapylenie kwiatów i lepsze wykształcenie owoców.

Dlaczego przekleństwem winoogrodnika są pasierby? Jak umiejętnie przycinać krzewy? Czytaj w środę, 25 maja w "Gazecie Lubuskiej".

Czytaj e-wydanie »

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska