MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zrób ciasto snickers na miodzie i ciesz się obłędnym deserem. Poznaj przepis na ciasto z kajmakiem i orzechami. Po prostu palce lizać

Pyszne, karmelowo-orzechowe ciasto snickers. Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne, karmelowo-orzechowe ciasto snickers. Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Ciasto snickers na miodowych plackach to wyśmienite połączenie kremu kajmakowego, orzechów włoskich i miodu. Smakuje przepysznie i sprawdzi się na każdą okazję. To także doskonały przykład wypieku, który można zrobić na kilka dni przed planowaną imprezą, świętami czy spotkaniem ze znajomymi. Twoi goście będą zachwyceni. Przekonaj się i wypróbuj przepis na miodowe ciasto snickers.

W skrócie:

Ciasto na miodzie. Sprawdzony przepis na wyjątkowy wypiek

Ciasto snickers to smakołyk pełen kajmaku, orzechów i miodu. Należy do tych ciast, które można przygotować na dzień lub dwa dni wcześniej, by zaoszczędzić sobie pracy tuż przed świętami czy planowaną imprezą. Proponuję zrobić snickers z gotowej masy kajmakowej, jednak jeśli chcesz, to możesz zrobić ją samodzielnie. Do przygotowania ciasta potrzebujesz trzy jednakowe, prostokątne blaszki do pieczenia. Jeśli ich nie masz, możesz użyć jednej blaszki i piec na zmianę, każdą warstwę osobno.

Przepis na ciasto snickers na miodowych plackach

Czas przygotowania: ok. 2 godziny.
Porcja: na blaszkę 25 × 35 cm.
Poziom trudności: średni.

Składniki ciasta:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 200 g margaryny lub masła,
  • 2 całe jajka,
  • 2 żółtka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki mleka,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • cukier waniliowy (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej.

krem:

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 1 puszka kajmaku gotowego (550 g).

Polewa orzechowa:

  • 200 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 125 g masła lub margaryny,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki miodu.

Jak zrobić ciasto snickers?

Sposób przygotowania:

  1. Na stolnicę przesiej mąkę i posiekaj ją z masłem lub margaryną.
  2. Dodaj jajka, żółtka, cukier, miód, wanilię i sodę wymieszaną z mlekiem.
  3. Zagnieć ciasto.
  4. Podziel ciasto na trzy równe części. Każdą rozwałkuj i wylep nią prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Włącz piekarnik na 170 stopni Celsjusza.
  6. W garnku rozpuść i składniki na polewę orzechową (masło, cukier, miód i orzechy).
  7. Jeszcze ciepłą masę wylej na jeden z blatów ciasta i wstaw go do piekarnika.
  8. Piecz ciasto ok. 15 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.
  9. Upiecz pozostałe dwa blaty ciasta już bez warstwy orzechowej. Zostaw je do wystudzenia.
  10. Przygotuj krem: miękkie masło utrzyj mikserem, dodając stopniowo kajmak.
  11. Przełóż dwa blaty ciasta kremem, a na wierzch połóż ciasto z orzechami.

Zastosowanie kajmaku

Kajmak w polskiej kuchni to słodka i gęsta masa powstała z gotowania mleka lub śmietanki z cukrem. To przysmak, który pojawia się na naszych stołach m.in. jako dodatek do:

  • kruchych babeczek,
  • mazurków,
  • kremów kajmakowych,
  • ciasta bez pieczenia,
  • lodów,
  • serników z kajmakiem.

Jak zrobić domowy kajmak?

Popularnym i bardzo prostym sposobem na przygotowanie domowego kajmaku jest podgrzewanie puszki mleka skondensowanego słodzonego w wodzie, przez ok. 2 i pół godziny. Ważne, by co jakiś czas sprawdzać, czy woda nie wyparowała i czy całkowicie przykrywa puszkę. Jeśli nie, to należy dolać wody. Przed otworzeniem puszkę należy wystudzić. Kajmak gotowy.

Pyszne, karmelowo-orzechowe ciasto snickers. Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Zrób ciasto snickers na miodzie i ciesz się obłędnym deserem...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Podawaj swoje potrawy na pięknych naczyniach

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Zrób ciasto snickers na miodzie i ciesz się obłędnym deserem. Poznaj przepis na ciasto z kajmakiem i orzechami. Po prostu palce lizać - Strona Kuchni

Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska