Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

ZUPA GRZYBOWA WIGILIJNA. Jak przygotować idealną zupę grzybową na święta? Co powinno się w niej znaleźć? Poznaj sprawdzony przepis

OPRAC.:
Magda Weidner
Magda Weidner
ZUPA GRZYBOWA WIGILIJNA to jedna z najpopularniejszych zup na świątecznym stole. Przez wielu uznawana jest za jedną z 12 tradycyjnych dań wigilijnych, których nie może zabraknąć na Wigilii. Jak przygotować IDEALNĄ ZUPĘ GRZYBOWĄ? Poznajcie sprawdzone przepisy na zupę z grzybami.
  • ZUPA GRZYBOWA wigilijna to zupa przygotowana na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym. Jej głównym składnikiem są GRZYBY, mogą być także suszone.
  • Zupę grzybową można przyrządzać z grzybów różnorodnych gatunkowo bądź tego samego gatunku.
  • W kuchni polskiej podaje się ją najczęściej z kluskami lub makaronem, często z dodatkiem śmietany. Zupa z suszonych grzybów jest w Polsce jedną z typowych potraw wigilijnych.

Zupa grzybowa, żytnie podpłomyki i omlet, czyli polska kuchnia według Zuzanny Zak

źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

ZUPA GRZYBOWA wigilijna: jak przygotować?

Zupę grzybową można przygotować na różne sposoby. Poniżej przedstawiamy trzy sprawdzone przepisy na idealną zupę grzybową. Polecamy!

Trwa głosowanie...

Jaka jest Twoja ulubiona zupa świąteczna?

Zupa grzybowa wigilijna - przepis od Darii Ochremczuk

Składniki:

  • ok. 500 g świeżych grzybów (borowiki, podgrzybki, koźlarze)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • mały seler
  • 2 cebule
  • 1,5 litra wody
  • 1 listek laurowy
  • 2-3 owoce jałowca
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietany 18 proc.
  • pieprz, sól

Etapy przygotowania

  1. Przygotowanie wywaru:
    Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obieram, kroję na mniejsze kawałki i gotuję w 1,5 litra wody. Do wywaru dodaję listek laurowy i owoce jałowca. Gotuję na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Przecedzam, aby był klarowny.
  2. Przygotowanie zupy:
    Grzyby oczyszczam, myję, kroję w plasterki a cebulę w kostkę. Podsmażam na maśle, co jakiś czas mieszając, aby delikatnie zrumieniły się z każdej ze stron, solę. Wywar podgrzewam i dodaję grzyby cebulę, sól i pieprz. Gotuję ok. 25 minut. W kubeczku łączę śmietanę z kilkoma łyżkami zupy i wlewam do garnka, mieszam i smakuję. W razie potrzeby przyprawiam.
  3. Jeśli zupę będziecie przygotowywać z suszonych grzybów, dobrze jest rozpocząć gotowanie dzień wcześniej. Grzyby opłukać, namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić na noc. Następnego dnia odsączyć je (brunatny wywar można zachować), pokroić i podsmażyć z cebulą na maśle. Kolejne kroki wykonujemy jak powyżej. Pod koniec gotowania zupy możemy dodać wodę z nocnego moczenia grzybów. Smak zupy będzie wyraźniejszy a kolor ciemniejszy.

Zupa grzybowa wigilijna zabielana z ziemniakami

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

  • Śmietana kwaśna 18 proc. - 330 g
  • wywar kostno-jarzynowy 2 l
  • grzyby suszone 50 g
  • podgrzybek świeży lub mrożony 350 g
  • kurki świeże lub mrożone 200 g
  • ziemniaki 4 średnie szt.
  • cebula 2 średnie
  • olej 3 łyżki
  • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku
  • mąka pszenna 1 płaska łyżka
  • natka pietruszki

Wykonanie:

  1. Grzyby suszone wypłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości.
  2. Ugotować wywar kostno-jarzynowy z warzywami pokrojonymi w kostkę.
  3. Osobno obgotować świeże grzyby przez 3 minuty, odcedzić i pokroić w cząstki.
  4. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor.
  5. Obgotowane świeże i suszone grzyby, pokrojone w paseczki również podsmażamy.
  6. Następnie do wywaru dodać wszystkie grzyby i podsmażoną wcześniej cebulkę.
  7. Na końcu dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  8. Gotować do miękkości.
  9. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym.
  10. Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować paroma łyżkami gorącej zupy, wymieszać i wlać do całości.
  11. Zupę podawać posypaną pokrojoną natką pietruszki.

Zupa grzybowa wg przepisy Marzeny Dudy, autorki bloga www.zacieszekuchenne.blogspot.com

Składniki:

  • podgrzybki świeże (lub suszone grzyby)
  • włoszczyzna
  • porcja rosołowa
  • ziemniaki
  • sól
  • śmietana 18 proc

.

Przygotowanie:

  1. Oczyścić i obrać grzyby. Pokroić na drobne kawałki.
  2. Włoszczyznę umyć i obrać.
  3. Zalać mięso, warzywa i grzyby wodą.
  4. Jeśli zupa będzie z grzybów suszonych, to dzień wcześniej namoczyć grzyby.
  5. Zebrać szumowiny, które zbierają się na wierzchu.
  6. Doprawić solą.
  7. Gotować do miękkości poszczególnych składników.
  8. Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki, dodać na samym końcu do zupy.
  9. Kiedy zmiękną, zupa jest gotowa.
  10. Do talerza wlać łyżeczkę śmietany, dolać odrobinę gorącej zupy, rozmieszać i wlać już odpowiednią jej ilość.

WIDEO: Wigilijna zupa grzybowa - jak przygotować?

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

[KLIKNIJ i oglądaj wszystkie programy TELEWIZJI „GAZETY LUBUSKIEJ”](http://www.gazetalubuska.pl/gl-tv "")

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska