- ZUPA GRZYBOWA wigilijna to zupa przygotowana na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym. Jej głównym składnikiem są GRZYBY, mogą być także suszone.
- Zupę grzybową można przyrządzać z grzybów różnorodnych gatunkowo bądź tego samego gatunku.
- W kuchni polskiej podaje się ją najczęściej z kluskami lub makaronem, często z dodatkiem śmietany. Zupa z suszonych grzybów jest w Polsce jedną z typowych potraw wigilijnych.
Zupa grzybowa, żytnie podpłomyki i omlet, czyli polska kuchnia według Zuzanny Zak
źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
ZUPA GRZYBOWA wigilijna: jak przygotować?
Zupę grzybową można przygotować na różne sposoby. Poniżej przedstawiamy trzy sprawdzone przepisy na idealną zupę grzybową. Polecamy!
Zupa grzybowa wigilijna - przepis od Darii Ochremczuk
Składniki:
- ok. 500 g świeżych grzybów (borowiki, podgrzybki, koźlarze)
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- mały seler
- 2 cebule
- 1,5 litra wody
- 1 listek laurowy
- 2-3 owoce jałowca
- 2 łyżki masła
- 100 ml śmietany 18 proc.
- pieprz, sól
Etapy przygotowania
- Przygotowanie wywaru:
Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obieram, kroję na mniejsze kawałki i gotuję w 1,5 litra wody. Do wywaru dodaję listek laurowy i owoce jałowca. Gotuję na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Przecedzam, aby był klarowny. - Przygotowanie zupy:
Grzyby oczyszczam, myję, kroję w plasterki a cebulę w kostkę. Podsmażam na maśle, co jakiś czas mieszając, aby delikatnie zrumieniły się z każdej ze stron, solę. Wywar podgrzewam i dodaję grzyby cebulę, sól i pieprz. Gotuję ok. 25 minut. W kubeczku łączę śmietanę z kilkoma łyżkami zupy i wlewam do garnka, mieszam i smakuję. W razie potrzeby przyprawiam. - Jeśli zupę będziecie przygotowywać z suszonych grzybów, dobrze jest rozpocząć gotowanie dzień wcześniej. Grzyby opłukać, namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić na noc. Następnego dnia odsączyć je (brunatny wywar można zachować), pokroić i podsmażyć z cebulą na maśle. Kolejne kroki wykonujemy jak powyżej. Pod koniec gotowania zupy możemy dodać wodę z nocnego moczenia grzybów. Smak zupy będzie wyraźniejszy a kolor ciemniejszy.
Zupa grzybowa wigilijna zabielana z ziemniakami
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki:
- Śmietana kwaśna 18 proc. - 330 g
- wywar kostno-jarzynowy 2 l
- grzyby suszone 50 g
- podgrzybek świeży lub mrożony 350 g
- kurki świeże lub mrożone 200 g
- ziemniaki 4 średnie szt.
- cebula 2 średnie
- olej 3 łyżki
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku
- mąka pszenna 1 płaska łyżka
- natka pietruszki
Wykonanie:
- Grzyby suszone wypłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości.
- Ugotować wywar kostno-jarzynowy z warzywami pokrojonymi w kostkę.
- Osobno obgotować świeże grzyby przez 3 minuty, odcedzić i pokroić w cząstki.
- Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor.
- Obgotowane świeże i suszone grzyby, pokrojone w paseczki również podsmażamy.
- Następnie do wywaru dodać wszystkie grzyby i podsmażoną wcześniej cebulkę.
- Na końcu dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Gotować do miękkości.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym.
- Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować paroma łyżkami gorącej zupy, wymieszać i wlać do całości.
- Zupę podawać posypaną pokrojoną natką pietruszki.
Zupa grzybowa wg przepisy Marzeny Dudy, autorki bloga www.zacieszekuchenne.blogspot.com
Składniki:
- podgrzybki świeże (lub suszone grzyby)
- włoszczyzna
- porcja rosołowa
- ziemniaki
- sól
- śmietana 18 proc
.
Przygotowanie:
- Oczyścić i obrać grzyby. Pokroić na drobne kawałki.
- Włoszczyznę umyć i obrać.
- Zalać mięso, warzywa i grzyby wodą.
- Jeśli zupa będzie z grzybów suszonych, to dzień wcześniej namoczyć grzyby.
- Zebrać szumowiny, które zbierają się na wierzchu.
- Doprawić solą.
- Gotować do miękkości poszczególnych składników.
- Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki, dodać na samym końcu do zupy.
- Kiedy zmiękną, zupa jest gotowa.
- Do talerza wlać łyżeczkę śmietany, dolać odrobinę gorącej zupy, rozmieszać i wlać już odpowiednią jej ilość.
WIDEO: Wigilijna zupa grzybowa - jak przygotować?
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
[KLIKNIJ i oglądaj wszystkie programy TELEWIZJI „GAZETY LUBUSKIEJ”](http://www.gazetalubuska.pl/gl-tv "")
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?