W skrócie
Zupa ogórkowa może być przygotowywana na cielęcinie, żeberkach, skrzydełkach drobiowych albo na bulionie warzywnym. Taka zupa ogórkowa bez mięsa będzie smakować wegetarianom. W kuchni polskiej zupa ogórkowa podawana jest z pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz zabiela się ją śmietaną. Zobacz sposób na wyjątkowo pyszną zupę ogórkową.
Zupa ogórkowa – przepis na obiad
Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Składniki:
- 200 g kiszonych ogórków,
- 100 ml wody z kiszenia ogórków,
- 10 g masła,
- 1,2 l wody,
- 1 marchew,
- 1 pietruszka,
- 1/4 bulwy selera,
- 1 por,
- 2 ziemniaki,
- 100 ml śmietany,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Jak zrobić zupę ogórkową?
Przygotowanie:
- Z warzyw należy ugotować wywar, a następnie go przecedzić.
- Ogórki kiszone można obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Następnie na rozgrzanej patelni należy rozpuścić masło i gdy się rozpuści, trzeba przesmażyć na nim starte ogórki.
- Ziemniaki należy umyć, obrać i pokroić w kostkę.
- Kolejnym krokiem jest dodanie zarumienionych ogórków do wywaru warzywnego i dolanie soku z ogórków.
- Pokrojone ziemniaki trzeba dodać do zupy i gotować około 15 minut.
- Ziemniaki można gotować też oddzielnie w mniejszym garnku i gdy będą już lekko twarde można je dodać do zupy.
- Zupę ogórkową należy zagotować i doprawić śmietaną wymieszaną z solą i pieprzem. Aby śmietana się nie zważyła, warto ją zahartować, czyli do miski ze śmietaną wlać powoli chochlę zupy jednocześnie mieszając.
- Przed podaniem zupy ogórkowej warto posypać ją hojną porcją posiekanego koperku.
Zupa ogórkowa z ryżem
Niektórzy smakosze wolą zjeść zupę ogórkową z ryżem. Warto wybierać ryż długo ziarnisty. Na 1 l zupy warto użyć około 70 g ryżu. Podczas gotowania uwalniać się będzie skrobia, która jednocześnie zagęści zupę ogórkową w naturalny sposób.
Zobacz także: Klasyczna mizeria do schabowego. Szybki przepis na surówkę z ogórków. Dzięki jednemu składnikowi powstaje wersja fit
Przyprawy do zupy ogórkowej
Tradycyjna zupa ogórkowa gotowana jest z dodatkiem liści laurowych i ziaren czarnego pieprzu. Ponadto zupa świetnie smakuje doprawiona majerankiem, lubczykiem lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Zupa ogórkowa w stylu zero waste
Podobnie jak zupa pomidorowa, zupa ogórkowa często gotowana jest w poniedziałek. Pomidorówka i klasyczna zupa ogórkowa są gotowane na rosole, który zostanie z niedzielnego obiadu. Gotowanie zupy ogórkowej na rosole to tradycyjny sposób na niezmarnowanie jedzenia.
Sprawdź także: Sycąca zupa ogonowa. Przepis dla miłośników wołowiny
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
kup najtaniej

Berlinger Haus Zestaw Do Soli I Pieprzu 3 El. Przyprawnik Black...
kup najtaniej

Joseph Joseph Nest Zestaw Desek Do Krojenia Niebieski 3el (60122)
kup najtaniej

Dkd Home Decor Zestaw Do Sushi Wielokolorowy Bambus Mandala...
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym