Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Żywiołowe smaki młodych kucharzy

Małgorzata Trzcionkowsla 68 377 02 20 [email protected]
Podczas pokazu kulinarnego goście zajadali się potrawami przygotowanymi przez uczniów technikum i szkoły zawodowej.
Podczas pokazu kulinarnego goście zajadali się potrawami przygotowanymi przez uczniów technikum i szkoły zawodowej. Małgorzata Trzcionkowska
- W kuchni ziemi jest między innymi kasza kuskus i ciecierzyca - tłumaczą Amanda Siekierska i Katarzyna Jakubów z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Iłowej

Wczoraj w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych można było skosztować wspaniałych potraw pod hasłem "Cztery Żywioły", przygotowanych przez uczniów, w ramach dorocznego pokazu kulinarnego.
Przyjechali goście z okolicznych gimnazjów, a także sporo oficjeli. - Przygotowujemy takie stoły tylko raz w roku - mówią uczniowie, bo produkty są kosztowne. Szkoła szuka sponsorów, dzięki którym możemy je organizować.
Zespół ziemi, złożony z uczniów trzeciej klasy Zasadniczej Szkoły Zawodowej i pierwszej Technikum Żywienia podzielił się na kontynenty, - Z kuchni afrykańskiej proponujemy sałatkę z ciecierzycą, zaś amerykańskiej ciasto migdałowe - tłumaczą A. Siekierska i K. Jakubów. - Kuchnia ziemi jest zdrowa i ekologiczna. Proponujemy to, co jest najlepsze z ziemi.
Bardzo ciekawe zaprezentowali się uczniowie klasy pierwszej TŻ. Wszyscy chłopcy wystąpili w lotniczych mundurach, dziewczyny w strojach stewardes. To miało symbolizować podniebne smaki. - Naszym głównym tematem było powietrze - opowiada Monika Remiń. - Przygotowaliśmy różne dania z drobiu, a także potrawy o puszystej konsystencji. W zespole oprócz Moniki znaleźli się: Iza Świerk, Ula Łukacz, Ola Kurka, Sebastian Motyl, Adrian Zarzycki i Karol Rycerski. - W naszej klasie jest równowaga - śmieją się. - Jest 10 chłopców i tyle samo dziewcząt. - Ale bardzo dobrze się rozumiemy.
Trzecioklasiści w składzie: Monika Rygielska, Julia Zygan, Klaudai Bojdys, Sławek Wdowiak i Janek Młody wybrali kuchnię ognia. Czyli potrawy pikantne i czerwone. - wyjaśnia M. Rygielska.
Oto ich przepis na roladę szpinakową z soczewicą. Składniki: 40 dag szpinaku, trzy jaja, 15 dag mąki, pięć łyżek śmietanki kremówki, dwie łyżki oliwy, gałka muszatołowa, 15 dag czerwonej soczewicy, dwie szklanki bulionu warzywnego, po dwie łyżki koncentratu pomidorowego i oliwy, dwa ząbki czosnku, sól, pieprz, mielona papryka.
Przygotowanie: soczewicę gotować w bulionie ok. 15 min. Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie i dodać do soczewicy. Farsz doprawić koncentratem pomidorowym, zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem i papryką. Szpinak przez chwilę poddusić na oliwie, dodać czosnek i wszystko usmażyć. Dodać śmietanę, pieprz i sól. Następnie ostudzić.
Masę połączyć z żółtkami, mąką i ubitymi białkami. Powstałe ciasto rozsmarować na pokrytej pergaminem blasze.
Piec je przez 15 min w temperaturze 180 stopni. Gdy będzie gotowe wyjąć, posmarować farszem i zwinąć w roladę. Przed podaniem gościom roladę owinąć w pergamin i piec jeszcze przez 10 min.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska