5/7
Arbuz zawiera 40 procent więcej antynowotworowego likopenu...
fot. 123RF

Arbuz

Arbuz zawiera 40 procent więcej antynowotworowego likopenu niż pomidory. Systematyczne jedzenie arbuza sprawia, że ryzyko zaczerwienienia skóry po zbyt długim kontakcie ze słońcem zmniejsza się o 25 procent. Ponadto świetnie nawadnia, redukuje nadciśnienie, zwalcza wodne rodniki i oczyszcza nerki.

6/7
A w zasadzie likopen, który zawierają. Znacznie bogatsze w...
fot. 123RF

Pomidory

A w zasadzie likopen, który zawierają. Znacznie bogatsze w niego są pomidorowe przetwory: pasty i koncentraty. Warto po nie sięgać, ponieważ działają wewnątrz organizmu podobnie jak na zewnątrz filtr UV. Tworzą zatem barierę zabezpieczającą nas przed nadmiernym promieniowaniem.

7/7
Beta-karoten, którego źródłem jest marchewka właśnie, to...
fot. 123RF

Marchew

Beta-karoten, którego źródłem jest marchewka właśnie, to sprzymierzeniec ładniejszego, zdrowszego odcienia skóry i „przedłużacz” opalenizny. Marchew zawiera ponadto dużo błonnika, który poprawia pracę jelit oraz niweluje zaparcia. Warto pić szklankę naturalnego soku z marchwi 2-3 razy w tygodniu.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

Viva la Wisła! Wielka bitwa na oprawy w finale Pucharu Polski

Viva la Wisła! Wielka bitwa na oprawy w finale Pucharu Polski

To piłkarze Pogoni usłyszeli od kibiców po przegranym finale

To piłkarze Pogoni usłyszeli od kibiców po przegranym finale

Polecamy

To piłkarze Pogoni usłyszeli od kibiców po przegranym finale

To piłkarze Pogoni usłyszeli od kibiców po przegranym finale

Bicie rekordu długości flagi narodowej w Krośnie Odrzańskim | ZDJĘCIA

Bicie rekordu długości flagi narodowej w Krośnie Odrzańskim | ZDJĘCIA

Znane osoby na finale Pucharu Polski. Zobacz zdjęcia z loży

Znane osoby na finale Pucharu Polski. Zobacz zdjęcia z loży