1/11
Trendy smaku na nadchodzący Nowy Rok odzwierciedlają nasze...
fot. svetazarzamora/123RF

Smaki 2022 – co będziemy jeść w Nowym Roku?

Trendy smaku na nadchodzący Nowy Rok odzwierciedlają nasze obecne zainteresowania, w tym troskę o zdrowie i środowisko. W modnych daniach, przekąskach i napojach czuć też nostalgię i tęsknotę za dawną kuchnią i jej potrawami. Wcale nie oznacza to prostoty smaku – wręcz przeciwnie, teraz nawet najprostsze codzienne elementy diety zyskują specjalny sznyt. O czym dokładnie mowa?

Jakie smaki, zapachy i kolory będziemy poznawać na talerzach? Oto garść najnowszych inspiracji kulinarnych na 2022 rok!

Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2/11
Chcemy zdrowia, a więc i owoców. Pożądana jest nie tylko ich...
fot. Zozz/pixabay.com

Owoce i kwiaty

Chcemy zdrowia, a więc i owoców. Pożądana jest nie tylko ich obecność w deserach czy sosach, ale też aromat w różnych daniach i napojach. Teraz są jednak podkręcone dodatkiem jadalnych kwiatów, takich jak lawenda, czarny bez, hibiskus czy róża. Ich zapach dobrze łączy się aromatem owoców rodzimych i egzotycznych, takich jak jabłko, gruszka, jeżyna, mango, żurawina, morela, marakuja, liczi, karambola. Smakowite kombinacje to m.in. czarna porzeczka, kwiat czarnego bzu i malina moroszka czy malina, wiśnia i żurawina.

3/11
Pożądamy przekąsek, napojów i potraw z dodatkiem produktów...
fot. Conscious Design/unsplash.com

Smaki odporności

Pożądamy przekąsek, napojów i potraw z dodatkiem produktów wspomagających odporność, których nie brakuje zwłaszcza wśród przypraw. Na topie wciąż są kurkuma, imbir, papryczki chili i inne ostre dodatki, m.in. musztarda. Wzmacnianie układu immunologicznego to także owoce bogate w witaminę C, czyli głównie jagodowe i cytrusowe, a ponadto napoje fermentowane i wzbogacane probiotycznymi bakteriami. Wciąż w modzie są ponadto owocowe proszki dodawane m.in. do deserów i napojów, a ponadto roślinne wyciągi z ziół, w tym przeciwzapalny kannabidiol (CBD).

4/11
Cytrusy nie przestają być modne, zwłaszcza, że w ich...
fot. Crystalweed cannabis/unsplash.com

Cytrusowe fuzje

Cytrusy nie przestają być modne, zwłaszcza, że w ich skórkach występują skuteczne związki antywirusowe. Największa uwaga skierowana jest na mandarynkę, ale do topowych dodatków należy też japońska cytryna yuzu, limonka, grejpfrut czy pomarańcza. Ich smaki i aromaty świetnie komponują się ze sobą oraz szeroką gamą składników dań wytrawnych i słodkich. Cytrusy są nieodłączne w modnych probiotycznych napojach, zwłaszcza kombuczy wytwarzanej na grzybie herbacianym. Warto zwrócić też uwagę na inne fermentowane napoje – oprócz tych tradycyjnych to także kefir wodny uzyskany na kryształkach japońskich.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Najlepsze zakończenie tegorocznej majówki - tylko w parku książęcym w Zatoniu

Najlepsze zakończenie tegorocznej majówki - tylko w parku książęcym w Zatoniu

Szef z klasą - wspomnienia pracowników "GL" o Mirosławie Rataju, redaktorze naczelnym

Szef z klasą - wspomnienia pracowników "GL" o Mirosławie Rataju, redaktorze naczelnym

Dość czekania! Po trzech latach wracają lubuskie derby!

Dość czekania! Po trzech latach wracają lubuskie derby!

Zobacz również

Stal Gorzów znokautowała Falubaz Zielona Góra w końcówce lubuskich derbów

Stal Gorzów znokautowała Falubaz Zielona Góra w końcówce lubuskich derbów

W Stanowicach na żużlu ścigają się dzieci. Później rosną z nich mistrzowie świata

W Stanowicach na żużlu ścigają się dzieci. Później rosną z nich mistrzowie świata