![Crostini na trzy sposoby! (przepisy)](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/5f/84/55f0b2dfd545b_o_large.jpg)
![Składniki:...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/ce/9b/55f0b2e105405_o_large.jpg)
Crostini z pesto
Składniki:
Bagietka lub ciabatta – 1 szt.
Olej rzepakowy
Czosnek – 3 ząbki
Świeża bazylia – 2 pęczki
Orzeszki piniowe – 3 łyżki
Starty parmezan – pół szklanki
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz
Wykonanie:
Pieczywo kroimy w średniej grubości kromki, skraplamy odrobiną oleju rzepakowego a następnie pieczemy w piekarniku na złoty kolor. Aby przygotować pesto, drobno siekamy czosnek i myjemy, suszymy, a następnie rwiemy liście bazylii. Orzeszki siekamy na drobne kawałki. Do moździerza dodajemy czosnek i resztę składników. Całość ucieramy na jednolitą masę, dodając w międzyczasie parmezan i oliwę. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym pesto smarujemy wierzch crostini. Jako dekorację możemy wykorzystać świeże liście bazylii.
![Składniki:...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/20/f6/55f0b2e202261_o_large.jpg)
Crostini z twarożkiem
Składniki:
Bagietka lub ciabatta – 1 szt.
Olej rzepakowy
Twaróg półtłusty – ½ kostki
Sól i pieprz
Świeża bazylia
Owoc granatu do dekoracji
Wykonanie:
Pieczywo kroimy w kromki, skraplamy olejem rzepakowym i wkładamy do piekarnika. Twaróg z odrobiną oleju rzepakowego, solą i pieprzem blendujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji, przypominającej pastę. Pieczywo po wyjęciu z piekarnika smarujemy twarożkiem, dekorujemy listkami bazylii i owocem granatu.
![Składniki:...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/0e/e2/55f0b2e32e2a2_o_large.jpg)
Crostini z łososiem
Składniki:
Bagietka lub ciabatta – 1 szt.
Olej rzepakowy
Kremowy serek – 170 g
Wędzony łosoś – kilka plastrów (wedle uznania)
Posiekana natka pietruszki lub szczypiorek
Sól, pieprz
Wykonanie:
Pieczywo skraplamy olejem rzepakowym i pieczemy w piekarniku na złoty kolor. Wędzonego łososia kroimy w małe kostki. Na podgrzane kanapki nakładamy mała porcję kremowego serka, a następnie na wierzch układamy kawałki łososia. Całość doprawiamy delikatnie solą, pieprzem i dekorujemy pietruszką lub szczypiorkiem.