W sklepach jest mnóstwo słodzików reklamowanych jako zdrowe zamienniki białego cukru. Które z nich są warte polecenia? Zobacz na kolejnych slajdach>>>
Zobacz także: Czym zastępować cukier? Przepisy Anety Łańcuchowskiej i Piotra Kucharskiego
(Źródło:Dzień Dobry TVN
Dostawca: x-news)
Erytrol
Jeden z najchętniej polecanych słodzików przez dietetyków. Nie podnosi poziomu glukozy we krwi, jego indeks glikemiczny jest bliski zeru, przez co poleca się go także cukrzykom. Szczególnie zadowolone z niego będą osoby na diecie: nie zawiera kalorii, a jest słodki jak zwykły cukier.
Ksylitol
Zaliczany jest do grupy polioli, czyli alkoholi cukrowych (podobnie erytrol). Ksylitol to nie tylko dodatek do produktów - możemy spotkać go również w śliwkach, malinach, truskawkach czy kalafiorze. Zawiera aż 40 procent mniej kalorii niż zwykły cukier, a jest podobnie słodki.
Stewia
Nie ma kalorii,a jest aż 300 razy słodsza od cukru. Stewia to roślina (dokładnie zioło słodowe lub miodowe) w Ameryce Środkowej i Południowej znana od wieków jako środek słodzący. Stewia występuje w różnych formach. Badania pokazują korzystne działanie stewii przy nadciśnieniu i cukrzycy.