To warto jeść, by mieć dobry wzrok
Kondycję oczu można wspomóc dietą. Niektóre witaminy i minerały warto włączyć do swojego codziennego menu. Co zatem dobrze wpływa na wzrok? Jakie składniki powinno się włączyć do jadłospisu?
Sprawdź naszą galerię ---->
Antocyjany i karotenoidy
Dla oczu istotne są antocyjany i karotenoidy. Te pierwsze chronią naczynia krwionośne, polepszają przepływ krwi oraz pobudzają produkcję rodopsyny. Ponadto, wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Te drugie z kolei redukują ryzyko pojawienia się zaćmy oraz zwyrodnienia plamki żółtej.
Szczególnie bogate w antocyjany są jagody, winogrona, aronia, truskawki, czerwona kapusta czy wiśnie. Karotenoidy, a szczególnie luteina i zeaksantyna, obecne są w jarmużu, kapuście włoskiej, szczypiorku, dyni, kukurydzy, pomidorach oraz w owocach leśnych, np. w jeżynach, jagodach, malinach i borówkach.
Sprawdź wszystkie składniki --->
Czytaj też: Te osoby nie powinny jeść siemienia lnianego. Sprawdź!
Mangan
Mangan wspomaga walkę z wolnymi rodnikami niekorzystnie wpływającymi na wzrok. Dobre źródło manganu to np. płatki owsiane, brązowy ryż, migdały, ciecierzyca, kasza jaglana, gryczana i jęczmienna, gorzka czekolada, orzechy arachidowe i włoskie.
Sprawdź wszystkie składniki --->
Miedź
Utrzymuje wiązania kolagenowe, zwiększając tym samym trwałość naczyń krwionośnych w oczach i zmniejsza ilość szkodliwych wolnych rodników.
Żywność zawierająca dużo miedzi to między innymi: kakao, nasiona słonecznika, pestki dyni, orzechy laskowe.
Sprawdź wszystkie składniki --->
Czytaj też: Chcesz mieć lepszą pamięć? To warto jeść!