Selen
Redukuje ilość wolnych rodników uszkadzających wzrok.
Obecny jest m.in. w kukurydzy, rybach, syropie klonowym, orzechach.
Sprawdź wszystkie składniki --->
Cynk
Przyczynia się do prawidłowego metabolizmu witaminy A. Uczestniczy też w wytwarzaniu rodopsyny, dzięki której człowiek jest w stanie rozróżnić odcienie szarości i widzieć po zmierzchu.
Można go znaleźć w kiełkach zbóż, otrębach, fasoli, grochu, kaszy gryczanej i rybach morskich oraz w owocach morza.
Sprawdź wszystkie składniki --->
Czytaj też: Jak sobie radzić ze suchą skórą? Podpowiadamy
Witamina D3
Witamina D3 bierze udział w regulacji ciśnienia wewnątrz gałki ocznej. To kolejna witamina, której nie może zabraknąć w diecie.
Znajdziemy ją w rybach: tuńczyku, łososiu, dorszu, a także w tranie i nabiale.
Sprawdź wszystkie składniki --->
Witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B6
Według badań witaminy z grupy B pomagają w zapobieganiu zaćmie. Co więcej, usprawniają pracę komórek nerwowych, zapobiegają wysychaniu oczu, pieczeniu, swędzeniu i nadwrażliwości na światło.
Witaminy z grupy B są obecne w nasionach słonecznika, suszonych owocach, warzywach strączkowych, mleku i drożdżach.
Sprawdź wszystkie składniki --->
Czytaj też: Wypalenie zawodowe. Jak sobie radzić?