Witamina E
Witamina E zwiększa wchłanianie beta-karotenu. Oznacza to zatem, że spożywając produkty z witaminą E, lepiej wchłania się przyswajanie witaminy A.
Największe stężenie witaminy E można znaleźć w nabiale, mięsie, orzechach, brokułach, soi oraz marchewce.
Sprawdź wszystkie składniki --->
Witamina C
By cieszyć się zdrowymi oczami nie może w diecie zabraknąć witaminy C. Jest ona niezbędna w procesie fotosyntezy kolagenu, który odpowiedzialny jest za trwałość naczyń krwionośnych oka.
Witamina C obecna jest w cytrusach, kiwi, ziemniakach, porzeczkach i winogronach, a także w kiszonej kapuście, natce pietruszki czy brukselce.
Sprawdź wszystkie składniki --->
Czytaj też: Kiszona kapusta: właściwości, przeciwskazania
Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6
W dobrze zbilansowanej diecie nie może też zabraknąć nienasyconych kwasów tłuszczowych. Poprawiają one funkcjonowanie wzorku, mogą zatrzymać proces starzenia wzroku oraz ograniczają objawy związane z zespołem suchego oka.
Dietę warto zatem wzbogacić o tłuste ryby, np. łososia, tuńczyka, śledzia czy makrelę, a także w oleje roślinne: słonecznikowy, sojowy, lniany, rzepakowy oraz w awokado czy orzechy ziemne.
Sprawdź wszystkie składniki --->
Witamina A
Witamina A jest cennym składnikiem, który dobrze wpływa na prawidłowe funkcjonowanie fotoreceptorów siatkówki oka odpowiedzialnych za widzenie w dzień i po zmroku. Niedobór tej witaminy może prowadzić do tzw. kurzej ślepoty. Objawia się ona gorszym widzeniem w słabym oświetleniu. Witamina redukuje także ryzyko pojawienia się zwyrodnienia plamki żółtej oka i to w bardzo znacznym stopniu.
Najwięcej witaminy A można znaleźć w owocach i warzywach, takich jak: marchew, pomidory, morele, szpinak, brokuły, czerwona papryka, dynia czy szczaw. Ponadto, warto też jeść ryby, wątróbkę czy pełnotłuste mleko.
Czytaj też: Takie produkty warto jeść na kolacje. Oto najlepsze, co możesz zjeść przed snem