9 z 12
Witamina E zwiększa wchłanianie beta-karotenu. Oznacza to...
fot. pixabay.com/materiał ilustracyjny

Witamina E

Witamina E zwiększa wchłanianie beta-karotenu. Oznacza to zatem, że spożywając produkty z witaminą E, lepiej wchłania się przyswajanie witaminy A.

Największe stężenie witaminy E można znaleźć w nabiale, mięsie, orzechach, brokułach, soi oraz marchewce.

Sprawdź wszystkie składniki --->

10 z 12
By cieszyć się zdrowymi oczami nie może w diecie zabraknąć...
fot. pixabay.com/materiał ilustracyjny

Witamina C

By cieszyć się zdrowymi oczami nie może w diecie zabraknąć witaminy C. Jest ona niezbędna w procesie fotosyntezy kolagenu, który odpowiedzialny jest za trwałość naczyń krwionośnych oka.

Witamina C obecna jest w cytrusach, kiwi, ziemniakach, porzeczkach i winogronach, a także w kiszonej kapuście, natce pietruszki czy brukselce.

Sprawdź wszystkie składniki --->

Czytaj też: Kiszona kapusta: właściwości, przeciwskazania

11 z 12
W dobrze zbilansowanej diecie nie może też zabraknąć...
fot. pixabay.com/materiał ilustracyjny

Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6

W dobrze zbilansowanej diecie nie może też zabraknąć nienasyconych kwasów tłuszczowych. Poprawiają one funkcjonowanie wzorku, mogą zatrzymać proces starzenia wzroku oraz ograniczają objawy związane z zespołem suchego oka.

Dietę warto zatem wzbogacić o tłuste ryby, np. łososia, tuńczyka, śledzia czy makrelę, a także w oleje roślinne: słonecznikowy, sojowy, lniany, rzepakowy oraz w awokado czy orzechy ziemne.

Sprawdź wszystkie składniki --->

12 z 12
Witamina A jest cennym składnikiem, który dobrze wpływa na...
fot. pixabay.com/materiał ilustracyjny

Witamina A

Witamina A jest cennym składnikiem, który dobrze wpływa na prawidłowe funkcjonowanie fotoreceptorów siatkówki oka odpowiedzialnych za widzenie w dzień i po zmroku. Niedobór tej witaminy może prowadzić do tzw. kurzej ślepoty. Objawia się ona gorszym widzeniem w słabym oświetleniu. Witamina redukuje także ryzyko pojawienia się zwyrodnienia plamki żółtej oka i to w bardzo znacznym stopniu.

Najwięcej witaminy A można znaleźć w owocach i warzywach, takich jak: marchew, pomidory, morele, szpinak, brokuły, czerwona papryka, dynia czy szczaw. Ponadto, warto też jeść ryby, wątróbkę czy pełnotłuste mleko.

Czytaj też: Takie produkty warto jeść na kolacje. Oto najlepsze, co możesz zjeść przed snem

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Polecamy

Poznanianka zaśpiewa w Opolu! Wcześniej wystąpiła w horrorze "Anabelle"

Poznanianka zaśpiewa w Opolu! Wcześniej wystąpiła w horrorze "Anabelle"

Urszula Radwańska - tak wygląda na śmiałych zdjęciach. "Kobieco i z klasą"

Urszula Radwańska - tak wygląda na śmiałych zdjęciach. "Kobieco i z klasą"

Ogromne kawałki plastiku w karmie dla kotów! "Sklepy umywają ręce"

SYGNAŁ CZYTELNIKA
Ogromne kawałki plastiku w karmie dla kotów! "Sklepy umywają ręce"

Zobacz również

Urszula Radwańska - tak wygląda na śmiałych zdjęciach. "Kobieco i z klasą"

Urszula Radwańska - tak wygląda na śmiałych zdjęciach. "Kobieco i z klasą"

Zapadł się grunt pod asfaltem w Poznaniu. Straż miejska zabezpieczyła wyrwę

Zapadł się grunt pod asfaltem w Poznaniu. Straż miejska zabezpieczyła wyrwę