Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dlaczego płonącego oleju nie należy gasić wodą? Nietypowy pokaz strażaków [WIDEO]

Dariusz Brożek
Podczas festynu na os. Kasztelańskim strażacy zawodowi z jednostki ratowniczo-gaśniczej Państwowej Straży Pożarnej zorganizowali nietypowy pokaz. Położyli na ognisko garnek z olejem. Kiedy tłuszcz zaczął się smażyć i następnie palić, do ogniska podszedł st. asp. Michał Rosół, który zalał płonący olej wodą. Efekt przypominał eksplozję bomby. W górę buchnął ogromny słup ognia.
Podczas festynu na os. Kasztelańskim strażacy zawodowi z jednostki ratowniczo-gaśniczej Państwowej Straży Pożarnej zorganizowali nietypowy pokaz. Położyli na ognisko garnek z olejem. Kiedy tłuszcz zaczął się smażyć i następnie palić, do ogniska podszedł st. asp. Michał Rosół, który zalał płonący olej wodą. Efekt przypominał eksplozję bomby. W górę buchnął ogromny słup ognia. Artur Anuszewski
Smażenie kotletów może się zakończyć groźnym pożarem. Strażacy zdecydowanie odradzają gaszenia płonącego oleju wodą. - Jeśli podczas smażenia zapalił się olej, należy odciąć dopływ gazu do kuchenki oraz przykryć patelnię wilgotną szmatką, lub ręcznikiem - zalecają.

Podczas festynu na os. Kasztelańskim strażacy zawodowi z jednostki ratowniczo-gaśniczej Państwowej Straży Pożarnej zorganizowali nietypowy pokaz. Położyli na ognisko garnek z olejem. Kiedy tłuszcz zaczął się smażyć i następnie palić, do ogniska podszedł st. asp. Michał Rosół, który zalał płonący olej wodą. Efekt przypominał eksplozję bomby. W górę buchnął ogromny słup ognia.

- Podczas smażenia potraw może dojść do zapalenia się tłuszczu na patelni. Wiele osób w pierwszym odruchu gasi ją wodą. I potem gorzko tego żałują. Nigdy nie należy tego robić.. Woda dostaje się pod tłuszcz, gdzie błyskawicznie rozgrzewa się i zamienia w parę wodną, która wyrzuca palący się tłuszcz. To powoduje efekt eksplozji. Ogień może nas dotkliwie poparzyć. Może też przerzucić się na firany, czy inne łatwopalne przedmioty i tragedia gotowa. Z tych samych względów wodą nie należy gasić płonącej benzyny czy ropy. Liczymy, że uczestnicy pokazu będą o tym pamiętać - mówi mł. bryg. Dariusz Surma, dowódca jednostki ratowniczo-gaśniczej z Międzyrzecza.

Jak zatem możemy ugasić ogień na patelni? Bardzo prosto.

- Należy przede wszystkim odciąć dopływ gazu do kuchenki, a następnie stłumić ogień nakrywając patelnię wilgotnym ręcznikiem, czy szmatką. Odetniemy w ten sposób dopływ powietrza i ogień sam zgaśnie. Można również użyć gaśnicy typu F, jeśli taką posiadamy – dodaje st. asp. M. Rosół.

Więcej informacji z powiatu międzyrzeckiego w tygodniku "Głos Międzyrzecza i Skwierzyny".

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Policja podsumowała majówkę na polskich drogach

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na miedzyrzecz.naszemiasto.pl Nasze Miasto