5/14
Ciemne i kwaśne wiśnie obfitują w związki przeciwzapalne,...
fot. Yoksel Zok/unsplash.com

Wiśnie na ból

Ciemne i kwaśne wiśnie obfitują w związki przeciwzapalne, które pomagają łagodzić bóle stawów, zwłaszcza związane z dną moczanową.

Docenią je też osoby aktywne, ponieważ sprawdza się jako środek przeciw bólom mięśni związanych z przeciążeniem i występowaniem tzw. zakwasów. Pomaga też im zapobiegać – w jednym z badań biegacze wypijający po 360 ml sok z wiśni dwa razy dziennie przez 7 dni przed zawodami (kończąc terapię w dzień startu) doświadczali zdecydowanie łagodniejszych dolegliwości bólowych niż ci, którzy pili sok o podobnym smaku, ale bez wiśni.

Badacze z Uniwersytetu Stanowego Michigan polecają wiśnie również jako środek przeciwko chronicznym bólom głowy, a skuteczność zawartych w nich barwników antocyjanowych porównują z efektywnością ibuprofenu. Zalecana dawka to 20 szt. mrożonych wiśni dziennie aż do ustąpienia przykrych objawów.

6/14
Należy do najbogatszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3 w...
fot. Pixabay/pexels.com

Olej rybi na ból

Należy do najbogatszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3 w postaci DHA i EPA. Związki te hamują działanie prozapalnych prostaglandyn, hormonów powodujących dolegliwości związane ze skurczem mięśni, m.in. bóle miesiączkowe i związane z zaburzeniami pracy jelit.

Zamiast jednak oleju z wątroby rybnej, która jako narząd oczyszczający jest składnicą toksyn, lepiej wybierać olej z mięśni ryb sardynkowatych. Dobrym rozwiązaniem jest też sięganie po olej z kryla oraz algowy, bo to właśnie z tych produktów ryby pozyskują omega-3.

7/14
Dzięki swoim olejkom eterycznym, głównie eugenolowi,...
fot. Alexselva/pixabay.com

Goździki na ból

Dzięki swoim olejkom eterycznym, głównie eugenolowi, przyprawa łagodzi bóle głowy, zębów czy te związane z zapaleniem stawów. Olejek goździkowy można stosować miejscowo (np. w rozcieńczeniu do wcierania w dziąsła, czy też w gotowych środkach do smarowania ciała), a naturalną przyprawę dodawać do potraw.

8/14
Zawarta w jej kłączu kurkumina nadaje przyprawie żółty kolor...
fot. Nikin/pixabay.com

Kurkuma na ból

Zawarta w jej kłączu kurkumina nadaje przyprawie żółty kolor i łagodzi bóle oraz obrzęki związane ze stanami zapalnymi stawów, zwiększając też ich mobilność. Skuteczna dawka to łyżeczka mielonej kurkumy dziennie, co odpowiada porcji 3 g.

Badania z Uniwersytetu Cornella pokazują, że kurkumina może działać nawet 3-krotnie silniej od aspiryny, ibuprofenu i naproksenu, a skuteczność zmniejszania chronicznego bólu dotyczy 50 proc. pacjentów z artretyzmem i fibromialgią.

Kurkumę można jeść na co dzień w potrawach albo przyjmować w formie kapsułkowanej, najlepiej jako wyciąg standaryzowany na określoną zawartość kurkuminy.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Tania i szybka surówka z rzodkiewki. Zrób ją do schabowego lub ryby

Tania i szybka surówka z rzodkiewki. Zrób ją do schabowego lub ryby

Ogród po przymrozkach. Jak pomóc roślinom? Co radzą eksperci?

Ogród po przymrozkach. Jak pomóc roślinom? Co radzą eksperci?

5 najtańszych miast Europy na długi weekend w Boże Ciało. Ceny? Od 350 złotych!

5 najtańszych miast Europy na długi weekend w Boże Ciało. Ceny? Od 350 złotych!

Zobacz również

Philips Xperion. Zestaw uniwersalnych, bezprzewodowych lamp dla każdego!

Philips Xperion. Zestaw uniwersalnych, bezprzewodowych lamp dla każdego!

French nie musi być nudny! Ten majówkowy na pewno przypadnie ci do gustu

French nie musi być nudny! Ten majówkowy na pewno przypadnie ci do gustu