Najlepsze dania z jajek na Wielkanoc
W naszej galerii znajdziesz przepisy na najlepsze jajka wielkanocne. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Galaretka z jajek i szynki
Składniki:
- 4 jajka ugotowane na twardo,
- 4 plastry szynki gotowanej,
- pół puszki kukurydzy,
- czerwona papryka,
- pół puszki groszku zielonego,
- łyżka żelatyny,
- 500 ml wody,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- sól.
Jak zrobić galaretki z jajkiem i szynką?
1. Wodę zagotowałam razem z przyprawami przez 15 minut.
2. Dodałam żelatynę i odstawiłam.
3. Po 20 minutach wyjęłam przyprawy, włożyłam pokrojoną szynkę, kukurydzę, groszek i paprykę. Zamieszałam.
4. Gdy galareta zaczęła tężeć, przelałam ją do formy. Na wierzchu ułożyłam plasterki jaj. Wstawiłam do lodówki, żeby stężała.
Pomidory zapiekane z jajkami
Składniki:
- 6 dużych, ładnych pomidorów,
- 6 jaj,
- 2 ząbki czosnku,
- natka pietruszki,
- łyżka masła,
- sól, pieprz.
Jak zrobić pieczone pomidory z jajkami?
1. Pomidory wydrążyłam. Posoliłam w środku i doprawiłam pieprzem.
2. W brytfance podgrzałam masło i posiekany czosnek.
3. Ułożyłam w brytfance pomidory. Wbiłam do nich jajka.
4. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut aż jajka mocno się ścięły.
5. Przed podaniem posypałam natką pietruszki.
Jajka w wiosennym sosie
Jedną z najlepszych przystawek na Wielkanoc są jajka w wiosennym sosie. Chrupiąca rzodkiewka, świeży ogórek, szczypiorek i koper z odrobiną majonezu tworzą idealne połączenie, które doskonale pasuje do jajek. To danie możesz podać na każdym rodzinnym spotkaniu, ale najlepiej sprawdzi się jako przepis na jajka wielkanocne.