9/25
Oponki drożdżowe. Krok 9
Do miski z utartymi żółtkami wlej drożdże, mleko, oraz wsyp mąkę i skórkę z pomarańczy. Dodaj łyżkę spirytusu, bo dzięki temu oponki pochłoną mniej oleju podczas smażenia.
10/25
Oponki drożdżowe. Krok 10
Zacznij wyrabiać ciasto ręcznie lub tak, jak na zdjęciu, za pomocą miksera planetarnego z hakiem do ciasta. Po minucie, gdy całość się połączy, dodaj masło.
11/25
Oponki drożdżowe. Krok 11
Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (tzn. bez przeciągu), aż podwoi swoją objętość.
12/25
Oponki drożdżowe. Krok 12
Zdjęcie przedstawia dobrze wyrośnięte ciasto, gotowe do dalszej pracy.