Jabłka
Przysłowia o jednym jabłku dziennie nie trzeba nikomu przypominać, i według badań jest ono jak najbardziej prawdziwe. Owoce te zapewniają błonnik rozpuszczalny w wodzie, i chociaż intensywny kolor ma najwyżej ich skórka, obfitują w cenne antyoksydanty.
Bakłażany
Warzywo blisko spokrewnione z pomidorem i papryką jest równie zdrowe, co one, a dodatkowo bogate w rozpuszczalny błonnik. Najlepiej jeść go po upieczeniu bez tłuszczu, inaczej wchłonie duże jego ilości.
Płatki owsiane
Przetwory z owsa obfitują w błonnik rozpuszczalny w wodzie, w tym we frakcję tzw. beta-glukanów, dla których odkryto bezpośredni związek na obniżenie poziomu cholesterolu LDL we krwi. Płatki można jeść codziennie, również na kolację, a także dodawać do rozmaitych wypieków.
Owoce jagodowe
Owoce takie jak maliny, jeżyny, porzeczki, agrest, borówki, jagody czy truskawki to owoce o najniższej zawartości cukru, a najwyższych stężeniach witaminy C. Zapewniają też bogactwo rozpuszczalnego błonnika, więc warto jeść je na co dzień (poza sezonem w postaci mrożonej).