1/6
Przygotowanie rosołu nie jest trudne, o ile pamięta się o...
fot. pixabay.com/guvo59

Przygotowanie rosołu nie jest trudne, o ile pamięta się o kilku cennych wskazówkach.

2/6
Klarowny, złocisty i intensywny w aromacie. Szybki rosół...
fot. pixabay.com/monica1607

Dobry rosół jest...?

Klarowny, złocisty i intensywny w aromacie. Szybki rosół można zrobić na każdym mięsie, dodać trochę warzyw, zanęcić kostką rosołową i gotowe. Smak i jakość takiej zupy znacznie odbiega jednak od tradycji. Na wsiach stosowanie wzmacniaczy jest nie do pomyślenia, przepisy wędrują z pokolenia na pokolenia i oparte są o naturalne składniki.

3/6
W polskiej historii rosół gotowano na różnej zwierzynie, w...
fot. pixabay.com/kalhh

Rosół kiedyś

W polskiej historii rosół gotowano na różnej zwierzynie, w zależności od epoki zmieniały się też przyprawy. Bywało, że na stołach lądowała waza z wywarem na bazie kuropatw, gołębi lub dziczyzny, doprawiona grzankami lub cytrusami. Na początku XX wieku stawiano na mięsa wołowe, dziś miesza się je z drobiowym lub całkowicie wybiera ptactwo.

4/6
Trzymanie się kilku wskazówek pomoże uniknąć kulinarnej...
fot. pixabay.com/guvo59

Tych błędów nie popełniaj przy gotowaniu rosołu

Trzymanie się kilku wskazówek pomoże uniknąć kulinarnej wpadki. Surowego mięsa nie wrzucamy na gorącą wodę, ale na zimną. Mięso, na którym robimy wywar, powinno być świeże, a jeśli wyciągamy je z zamrażarki, trzeba je najpierw rozmrozić. Warto trzymać się proporcji, zbyt duża ilość wody nie wyciągnie z mięsa odpowiedniego smaku. Cebula do zupy powinna być opalona, a całość musi gotować się na wolnym ogniu kilka godzin.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Lubuskie derby wywołały ogrom emocji na trybunach stadionu w Zielonej Górze |ZDJĘCIA

Lubuskie derby wywołały ogrom emocji na trybunach stadionu w Zielonej Górze |ZDJĘCIA

Ochotnicy ze Złotnika założyli góralskie kapelusze. Tak świętują Dzień Strażaka

Ochotnicy ze Złotnika założyli góralskie kapelusze. Tak świętują Dzień Strażaka

Krzysztof Kiljański Trio na koniec Lubuskiego Festiwalu Otwartych Piwnic i Winnic

Krzysztof Kiljański Trio na koniec Lubuskiego Festiwalu Otwartych Piwnic i Winnic

Zobacz również

Szef z klasą - wspomnienia pracowników "GL" o Mirosławie Rataju, redaktorze naczelnym

Szef z klasą - wspomnienia pracowników "GL" o Mirosławie Rataju, redaktorze naczelnym

Ochotnicy ze Złotnika założyli góralskie kapelusze. Tak świętują Dzień Strażaka

Ochotnicy ze Złotnika założyli góralskie kapelusze. Tak świętują Dzień Strażaka