5/16
Tłuste ryby morskie takie jak łosoś, śledź, makrela czy...
fot. moreharmony/pixabay.com

Łosoś w diecie redukcyjnej

Tłuste ryby morskie takie jak łosoś, śledź, makrela czy sardynki to najbogatsze źródło kwasów tłuszczowych z grupy omega-3. Zwiększone spożycie tych związków ułatwia utratę tkanki tłuszczowej, na co wskazują wyniki badań australijskiego Uniwersytetu w Newcastle. Nasila też uczucie sytości, odczuwane na dwie godziny po jedzeniu.

Ryby są ponadto źródłem pokaźnych ilości wartościowego białka, witamin z grupy B, a także podkręcającego metabolizm jodu.

6/16
Minimalnie przetworzona herbata zielona, jak również ta...
fot. Erwin/unsplash.com

Zielona herbata na metabolizm

Minimalnie przetworzona herbata zielona, jak również ta biała i żółta, stanowią najbogatsze źródła przeciwutleniaczy z grupy polifenoli nazywanych katechinami. Mają one potwierdzone działanie pobudzające przemianę materii i uruchamiające w organizmie utratę tkanki tłuszczowej nawet bez zmiany diety.

Katechinom towarzyszy przyspieszająca spalanie kalorii i tłuszczu teina, czyli herbaciana wersja kofeiny, która działa łagodnie, ale dłużej. Dzięki temu wypijanie co najmniej 3 szklanek naparu herbaty dziennie pomaga zwiększyć zużycie energii na wytwarzanie ciepła w organizmie ok. 100 kalorii na dobę.

7/16
Palący związek z ostrych papryczek o nazwie kapsaicyna nie...
fot. jill111/pixabay.com

Papryka chili na spalanie kalorii i tłuszczu

Palący związek z ostrych papryczek o nazwie kapsaicyna nie tylko hamuje uczucie głodu, ale też stymuluje produkcję ciepła przez brązową tkankę tłuszczową. W przeciwieństwie do tłuszczu białego jest to tkanka o dużej aktywności metabolicznej, która może zużywać więcej energii niż mięśnie.

Sięganie po ostrą paprykę znacząco nasila spalanie kalorii – w jednym z badań zjedzenie łyżeczki posiekanej czerwonej lub zielonej chili spowodowało czasowy wzrost tempa metabolizmu o 23 procent. Co więcej, spożywanie tego produktu na godzinę przed aktywnością o niskiej intensywności może pomóc spalać więcej kalorii.

Kapsaicyna hamuje też rozwój komórek tłuszczowych i ułatwia obumieranie tych istniejących, a ponadto przyspiesza spalanie tłuszczów.

8/16
Awokado, a także oliwa z oliwek, oliwki, orzechy ziemne oraz...
fot. tookapic/pixabay.com

Awokado na redukcję wagi

Awokado, a także oliwa z oliwek, oliwki, orzechy ziemne oraz masło orzechowe to produkty bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, określane również jako omega-9. Są one nie tylko zdrowe dla serca, ale też pomagają zwiększyć wrażliwość komórek na insulinę i działają przeciwzapalnie.

Według badań opisanych na łamach „International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders” jednonienasycone kwasy tłuszczowe nasilają również spalanie tłuszczów w organizmie, wspomagając utratę nadwagi.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Szukasz pomysłu na wycieczkę pełną legend i widoków? Wybierz się na Zamek Chojnik

Szukasz pomysłu na wycieczkę pełną legend i widoków? Wybierz się na Zamek Chojnik

Święto Narodowe Trzeciego Maja w Gorzowie. Będzie piknik, bieg i… nie tylko

Święto Narodowe Trzeciego Maja w Gorzowie. Będzie piknik, bieg i… nie tylko

Nowy Renault Symbioz. Rodzinne auto w segmencie C

Nowy Renault Symbioz. Rodzinne auto w segmencie C

Zobacz również

Falubaz i Stal podały składy na derby lubuskie. Ależ to będzie ściganie!

Falubaz i Stal podały składy na derby lubuskie. Ależ to będzie ściganie!

Nastolatek oszukał przeznaczenie! Auto rozpadło się na kawałki!

Nastolatek oszukał przeznaczenie! Auto rozpadło się na kawałki!