Kakao to ciemnobrązowy proszek, który powstaje z nasion kakaowca. Znane i spożywane jest od lat. Raczyli się nim już Aztecy i Majowie. Popularnością w Europie cieszy się od ponad 200 lat. Kakao jest składnikiem czekolad, ale też znakomicie smakuje w postaci napoju. Ma wiele składników, które są drogocenne dla naszego organizmu. Jakich?
>>>>>>>CZYTAJ DALEJ
Kakaowiec (po łacinie Theobroma cacao, pierwszy wyraz tej nazwy oznacza „pokarm bogów”) to drzewo pochodzące z Ameryki Środkowej i Południowej. Dorasta do 5-20 m. Białe lub różowe kwiaty kakaowca wyrastają wprost z pnia lub najgrubszych gałęzi. Owoce wyglądają jak pokryte twardą skórką „strąki”, choć biologicznie to jagody. Kakao uzyskuje się ze sfermentowanych, wysuszonych, palonych i zmielonych nasion kakaowca.
Nasiona kakaowca składają się z około:
52% tłuszczu, 20% białka, 10% skrobi, 6% wody, 2% celulozy, 4% barwnika, 1,5% cukru, 2% minerałów, 1,5% teobrominy.
Po przeróbce na znane nam kakao znacząco zmniejsza się zawartość tłuszczu. Pozostaje wiele cennych składników odżywczych. Kakao jest bogatym źródłem:
magnezu, chromu, żelaza, manganu, potasu, wapnia, cynku, witamin, w tym tych szczególnie ważnych dla układu nerwowego, z grupy B.
Zawarte w kakao przeciwutleniacze mają właściwości antyrakowe. Przy czym surowe, niepalone i nieprażone ziarna kakaowca mają kilkunastokrotnie więcej przeciwutleniaczy niż czarne jagody i trzydziestokrotnie więcej niż zielona herbata. Teobromina to pobudzający (słabiej od kofeiny, której pewne ilości też znajdziemy w kakao) alkaloid.
Kakao zapobiega udarowi mózgu, nadciśnieniu, cukrzycy, wspomaga produkcję krwi, a zawarte w ziarnach polifenole biorą udział w procesie polepszania elastyczności tętnic, mają właściwości przeciwmiażdżycowe, chronią przed tworzeniem zakrzepów krwi, niszczą wolne rodniki.