1/7
W XIX wieku i na początku XX na wigilijnym stole można było...
fot. Getty Images/HandmadePictures

Galaretka ananasowa Monatowej

W XIX wieku i na początku XX na wigilijnym stole można było znaleźć galaretkę ananasową. Przepis proponowała Maria Ochorowicz-Monatowa w ramach wystawnego obiadu. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć przepisy z XIX wieku.

2/7
Maria Ochorowicz-Monatowa proponował różnorodne dania rybne....
fot. polona.pl/domena publiczna

Karaś w śmietanie

Maria Ochorowicz-Monatowa proponował różnorodne dania rybne. Wśród nich był widoczny na zdjęciu przepis na karasia w śmietanie pochodzący z „Uniwersalnej książce kucharskiej” z 1910 roku.

3/7
Maria Ochorowicz-Monatowa zachęcała do podawania łososia na...
fot. polona.pl/domena publiczna

Łosoś z rusztu

Maria Ochorowicz-Monatowa zachęcała do podawania łososia na różne sposoby.

4/7
Maria Ochorowicz-Monatowa zachęca do zrobienia galaretki...
fot. polona.pl/domena publiczna

Galareta/konfitura z ananasa

Maria Ochorowicz-Monatowa zachęca do zrobienia galaretki ananasowej na wykwintny obiad.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Wszystkie oprawy z finału Pogoń - Wisła. Która najlepsza?

Wszystkie oprawy z finału Pogoń - Wisła. Która najlepsza?

To piłkarze Pogoni usłyszeli od kibiców po przegranym finale

To piłkarze Pogoni usłyszeli od kibiców po przegranym finale

Gorzowianie rozłożyli 100-metrową Biało-Czerwoną. Tak obchodzili Dzień Flagi

Gorzowianie rozłożyli 100-metrową Biało-Czerwoną. Tak obchodzili Dzień Flagi

Zobacz również

To piłkarze Pogoni usłyszeli od kibiców po przegranym finale

To piłkarze Pogoni usłyszeli od kibiców po przegranym finale

Znane osoby na finale Pucharu Polski. Zobacz zdjęcia z loży

Znane osoby na finale Pucharu Polski. Zobacz zdjęcia z loży