Kto nie powinien jeść cebuli?
Przykry zapach ciała to niejedyna przypadłość po zjedzeniu cebuli. Dla niektórych osób konsekwencje mogą być dużo bardziej nieprzyjemne. Sprawdź na kolejnych slajdach, kto powinien ograniczyć spożywanie cebuli.
Cebula w zespole jelita drażliwego
Jednym ze schorzeń, które mogą obligować do wyeliminowania cebuli z diety, jest zespół jelita drażliwego (IBS). Cebula zawiera szybko fermentujące węglowodany (FODMAP), które są źle tolerowane przez osoby z tą chorobą jelit. Mogą one powodować wzdęcia i gazy, a także bolesne skurcze i biegunki.
Alergia na cebulę lub nietolerancja pokarmowa
Alergia na cebulę jest dość rzadką przypadłością, jednak nietolerancja surowego warzywa jest dość powszechna. Objawia się zaburzeniami trawienia: rozstrojem żołądka, zgagą i gazami. Nietolerancję lub uczulenie na cebulę można potwierdzić robiąc odpowiednie badania krwi. W przypadku alergii pokarmowej należy sprawdzić poziom przeciwciał klasy IgE, a w przypadku nietolerancji – IgG.
Tendencja do wzdęć i gazów po cebuli
Cebula to źródło niestrawnych oligosacharydów, m.in. rafinozy, które mogą prowadzić do występowania wzdęć, gazów i bólów brzucha. W jelicie cienkim nie dochodzi bowiem do ich wchłonięcia, przez co są rozkładane w jelicie grubym przez obecne tam bakterie. Skutkiem fermentacji są gazy.