1/17
Najlepsze dania regionalne w Polsce: Czego warto spróbować na urlopie ZDJĘCIA
2/17
Kartacze to jeden z symboli Suwalszczyzny. Miękkie...

KARTACZE SUWALSKIE

Kartacze to jeden z symboli Suwalszczyzny. Miękkie ziemniaczane ciasto i mięso mocno doprawiane czosnkiem - takie powinny być prawdziwe kartacze. Danie ciężkostrawne, którego jednak wstyd nie spróbować na Suwalszczyźnie.

3/17
Kolejny przystanek na kulinarnej mapie Suwalszczyzny. Bliny...

BLINY ŻMUDZKIE - SUWALSZCZYZNA

Kolejny przystanek na kulinarnej mapie Suwalszczyzny. Bliny to nic innego jak placki ziemniaczane, nadziewane aromatycznie doprawionym mięsem lub rzadziej serem. Zwykle podawane z dużą ilością śmietany. Grzech nie spróbować, jeśli znajdziecie się w północno-wschodnim rejonie Polski.

4/17
Idealne rozwiązanie na upały. Choć chłodnik litewski jest...

CHŁODNIK LITEWSKI - SUWALSZCZYZNA

Idealne rozwiązanie na upały. Choć chłodnik litewski jest już kojarzy ogólnie z polską i litewską kuchnią, jego korzenie znajdują się właśnie na Suwalszczyźnie. Chłodnik podawany jest na bazie maślanki lub kefiru, z dużą ilością botwinki, jajkiem na twardo i obowiązkowo z ziemniakami.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Lubuskie derby wywołały ogrom emocji na trybunach stadionu w Zielonej Górze |ZDJĘCIA

Lubuskie derby wywołały ogrom emocji na trybunach stadionu w Zielonej Górze |ZDJĘCIA

Szef z klasą - wspomnienia pracowników "GL" o Mirosławie Rataju, redaktorze naczelnym

Szef z klasą - wspomnienia pracowników "GL" o Mirosławie Rataju, redaktorze naczelnym

Krzysztof Kiljański Trio na koniec Lubuskiego Festiwalu Otwartych Piwnic i Winnic

Krzysztof Kiljański Trio na koniec Lubuskiego Festiwalu Otwartych Piwnic i Winnic

Zobacz również

Szef z klasą - wspomnienia pracowników "GL" o Mirosławie Rataju, redaktorze naczelnym

Szef z klasą - wspomnienia pracowników "GL" o Mirosławie Rataju, redaktorze naczelnym

W Stanowicach na żużlu ścigają się dzieci. Później rosną z nich mistrzowie świata

W Stanowicach na żużlu ścigają się dzieci. Później rosną z nich mistrzowie świata