1 z 5
![Tradycyjny gzik podany na ugotowanych w mundurkach...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/b8/fe/642a8dcd71dc9_o_large.jpg)
fot. Anna Daniluk
Gzik do ziemniaków
Tradycyjny gzik podany na ugotowanych w mundurkach ziemniakach można polać olejem lnianym tłoczonym na zimno. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania.
2 z 5
![Do tradycyjnego gziku wykorzystuje się tłusty twaróg.](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/f7/d6/64a6a7fd8feed_o_large.jpg)
fot. Anna Daniluk
Twaróg do gziku
Do tradycyjnego gziku wykorzystuje się tłusty twaróg.
3 z 5
![Gzik powstaje z twarogu wymieszanego ze kwaśną śmietaną....](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/5f/34/64a6a88907230_o_large.jpg)
fot. Anna Daniluk
Twaróg ze śmietaną
Gzik powstaje z twarogu wymieszanego ze kwaśną śmietaną. Dobrze sprawdza się ta o 18 – procentowej zawartości tłuszczu.
4 z 5
![Tradycyjny gzik nie wymaga wielu przypraw. Najczęściej jest...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/56/64/64a6a8f16de61_o_large.jpg)
fot. Anna Daniluk
Przyprawy do gziku
Tradycyjny gzik nie wymaga wielu przypraw. Najczęściej jest to sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekana cebula.