Tort śmietankowy z truskawkami
Pyszny, lekki tort śmietankowy z truskawkami to najlepsze ciasto do uczczenia wyjątkowej okazji. Zobacz, jak łatwo i szybko możesz przygotować taki smakołyk. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Tort śmietankowy z truskawkami. Krok 1
Przygotowanie tortu zacznij od upieczenia biszkoptu, Najpierw rozdziel żółtak od białek do dwóch oddzielnych misek. Następnie ubij białka ze szklanką cukru na sztywną piane. Żółtka wymieszaj z proszkiem do pieczenia i łyżką octu.
Tort śmietankowy z truskawkami. Krok 2
Zmniejsz obroty miksera, do piany z białek dodaj żółtka, oraz wsyp stopniowo mąkę, delikatnie mieszając, aż masa się połączy. Przelej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 45 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Tort śmietankowy z truskawkami. Krok 3
Upieczony biszkopt wyjmij z blaszki i wystudź. Przekrój na trzy blaty i nasącz je słodką herbatą z sokiem z cytryny.