Beknięcie po obfitym posiłku to zazwyczaj normalna reakcja organizmu. Czasami jednak może być oznaką choroby. Sprawdź, co może oznaczać rodzaj odbijania, które ci dokucza.
Odbijanie i zgaga
Zgaga potrafi odebrać radość z jedzenia. Ta dolegliwość dotyczy nawet 14 mln Polaków. Zazwyczaj jest to objaw choroby znanej jako refluks żołądkowy. Czasami może to również powodować lekkie odbijanie. Jeśli powtarza się często lub staje się bardzo bolesne, może to oznaczać chorobę refluksową przełyku, która nieleczona może prowadzić do przełyku Barretta – rodzaju raka, jak podaje Mayo Clinic.
Bekanie i uczucie wzdęcia
Odbijanie, które towarzyszy innym objawom ze strony układu pokarmowego (wzdęcia, bóle brzucha, zaparcia, biegunka), może wskazywać na zespół jelita drażliwego (IBS). Niewielkie koreańskie badanie z 2017 r. wykazało, że powtarzające się odbijanie jest objawem choroby, choć lekarze nie znają dokładnej przyczyny tego zjawiska. Na IBS częściej chorują kobiety niż mężczyźni. Występuje u ok. 1-20 proc. populacji.
Bekanie, zgaga, wzdęcia i nudności mogą też wskazywać na wrzody żołądka. Najczęstszym objawem wrzodów żołądka jest piekący lub gryzący ból w środkowej części brzucha. Jeżeli podejrzewasz, że możesz mieć wrzody żołądka, nie zwlekaj i odwiedź swojego lekarza.
Śmierdzące beknięcia
Beknięcia pachnące zgniłymi jajami, choć nieprzyjemne, zazwyczaj nie są szkodliwe. Rzadkie odbijanie siarką może wynikać z tego, co zostało zjedzone (jak np. jajka). Jednak częste bekanie o zapachu siarki może być też oznaką infekcji układu pokarmowego wywołanej przez bakterie H. pylori. Jak podaje Mayo Clinic, H. pylori objawia się też skurczami żołądka, nudnościami, wymiotami i biegunką. Choć większość ludzi nie zdaje sobie, że ma infekcję H. pylori, to może ona występować u ponad połowy światowej populacji. Jeśli wystąpią objawy, lekarz może zlecić wykonanie testu i wdrożyć leczenie antybiotykiem. Nieleczona infekcja H. pylori czasami może prowadzić do wrzodów lub raka żołądka.
Nieprzyjemny zapach beknięć mogą też powodować niektóre pokarmy i napoje (np. napoje gazowane, brukselka, brokuły, kapusta, szparagi, kalafior.