Olejek goździkowy
Pączki kwiatowe czapetki pachnącej (Syzygium aromaticum), powszechnie nazywane goździkami, zawierają przede wszystkim eugenol. Związek ten blokuje aktywność kilku białek koronawirusa SARS-CoV-2, m.in. obecnych w jego wypustce, a także enzymów, m.in. polimerazy oraz proteazy, które są niezbędna w procesach jego namnażania się w komórkach ludzkich. Szczególnie silne działanie antywirusowe ma mieszanka olejku goździkowego z cynamonowym i pomarańczowym.
Olejek oregano, majerankowy i tymiankowy
Oregano, czyli lebiodka pospolita (Origanum vulgare), a także blisko z nim spokrewniona lebiodka majeranek (Origanum majorana) oraz macierzanka tymianek (Thymus vulgaris), zawierają m.in. karwakrol. Związek ten hamuje łączenie się otoczki wirusa z błoną komórkową gospodarza, które prowadzi do infekcji, ponieważ pozbawia ją wchodzących z jej skład cząsteczek cholesterolu. Podobnie działa pokrewny mu tymol, również obecny w wymienionych ziołach kuchennych.
Olejek miętowy
Ziele różnych gatunków mięty (Mentha), to źródło dobrze znanego wszystkim mentolu. Substancja ta ma nie tylko właściwości chłodzące i znieczulające (a także chroniące układ trawienia i regulujące odporność), bo również zwalczające koronawirusa. Jest to możliwe dzięki działaniu na różne reakcje w procesie infekowania i namnażania się. Dzieje się tak dlatego, że blokuje receptory ACE2 w komórkach podatnych na zakażenie, a także białka wypustek koronawirusa, jego polimerazę oraz pochodzącą od gospodarza protazę, za pomocą których może powielać swój materiał genetyczny. Mentol pomaga ponadto hamować wydzielanie cytokin, które wywołują nasilony stan zapalny.