1/8
Jak tegoroczne święta spędzać będzie Pascal Brodnicki? Z...
fot. Mariusz Kapała

Jak tegoroczne święta spędzać będzie Pascal Brodnicki? Z pewnością... smacznie! Dziś dzieli się on z nami swoimi pomysłami oraz przepisami na wspaniałe bożonarodzeniowe ryby, a także doskonałe i wykwintne dania - idealne na eleganckie spotkanie w gronie najbliższych. Co łączy Święta Bożego Narodzenia we Francji i Polsce? „Owoce morza!”, odpowiada Pascal Brodnicki. - Na stołach w moim rodzimym kraju pojawiają się one w najróżniejszych odmianach i wariacjach, na polskich – królują oczywiście ryby. Ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni opowiada o tym, jak przyrządzić je idealnie. Sprawdźcie przepisy!

Pascal Brodnicki i jego francuskie przysmaki:

źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

2/8
Medaliony z sarniny z plackami z makaronu i sera w sosie...
fot. mat.prasowe

Medaliony z sarniny z plackami z makaronu i sera w sosie porto:

Składniki:
* medaliony z sarny zawinięte sznurkiem (jak bruk wołowy) - 6 sztuk

* 50 mililitrów tłuszczu

* boczek wędzony - 6 plastrów

* makaron nitki -200 gramów

* jajko roztrzepane - 2 sztuki

* mąka - 2 łyżki

* starty ser Ementaler lub Comté - 60 gramów

* posiekana natka pietruszki - 3 łyżki

* ¼ kostki rosołu wołowego rozpuszczonej w 100 ml gorącej wody

* ocet (najlepiej xérès lub winny czerwony) - 100 mililitrów

* porto - 300 mililitrów

* sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 100°C. Ugotuj makaron w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Przecedź i ostudź.

2. Do miski włóż ser, pietruszkę, jajka, mąkę, wymieszaj całość. Dodaj makaron i ponownie wszystko wymieszaj. Zrób 6 placuszków.

3. Na rozgrzaną patelnię wlej tłuszcz. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki, jest to znak, że uzyskał odpowiednią temperaturę do smażenia. Smaż placuszki z obu stron. I wrzuć je do piekarnika by trzymały temperaturę.

4. Na patelni bez tłuszczu połóż kawałek pergaminu, na to włóż plasterki boczku i przykryj kolejną warstwą pergaminu. Podgrzej patelnię, aby zrobić chipsy z boczku (możesz też zrobić je w piekarniku)


Autor przepisu: Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni

3/8
Cappuccino z grzybów leśnych i dachówki z parmezanu:...
fot. mat.prasowe

Cappuccino z grzybów leśnych i dachówki z parmezanu:

Składniki:

* śmietanka - 150 mililitrów

* grzyby leśne (borowiki, podgrzybki, prawdziwki) pokrojone w drobne talarki - 300 gramów

* 35 mililitrów tłuszczu

* pieczarki pokrojone w drobne talarki - 100 gramów

* mąka - 2 łyżki

* kulki czerwonego pieprzu - 2 łyżki

* suszone grzyby miksowane na puder - 1 szczypta

* olej truflowy

* tarty parmezan lub ser grana padano - 60 gramów

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do rozgrzanego rondla wlej tłuszcz. Poczekaj aż z tłuszczu znikną bąbelki - to znak, że temperatura jest odpowiednia do smażenia.

2. Smaż szalotki ok. 2 minuty. Dodaj pieczarki i grzyby leśne i smaż kolejne 5 minut. Podlej bulionem, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.

3. Na papierze pergaminowym zrób krążki z tartego parmezanu o średnicy około 5 cm. Włóż je do rozgrzanego piekarnika na 10¬15 minut – parmezan stopi się i przybierze piękny, złoty kolor.

4. Wymieszaj mąkę z 50 ml śmietany tak, by nie było grudek.

5. Zmiksuj zupę ugotowaną wcześniej, następnie wstaw ją ponownie na ogień. Dodawaj śmietanę z mąką, cały czas mieszając, aż zupa zacznie gęstnieć.

6. Resztę śmietany ubij na sztywno. Dopraw ją solą i pieprzem.

Autor przepisu: Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni

4/8
Aksamitna zupa z groszku z chrupiącymi chipsami z boczku...
fot. mat.prasowe

Aksamitna zupa z groszku z chrupiącymi chipsami z boczku

Składniki:

* zielony groszek - 1 kilogram

* ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę - 2

sztuki

* świeża bazylia, listki - 12 sztuk

* cebula, posiekana - 1 sztuka

* wędzony boczek - 8 plastrów

* 40 gramów tłuszczu

* śmietanka 30% - 100 mililitrów

* cukier - 1 łyżka

* bulion drobiowy - 1 litr

* sól i świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej w rondlu na średnim ogniu 30 g tłuszczu. Poczekaj, aż z tłuszczu znikną bąbelki – jest to znak, że uzyskał on odpowiednią temperaturę do smażenia.

2. Wrzuć ziemniaki, cebulę oraz groszek. Warzywa smaż przez 4, 5 minut. Wlej bulion, dodaj

cukier i posiekaną bazylię. Przykryj rondel i gotuj całość na wolnym ogniu przez 20 minut.

Zawartość rondla powinna jedynie lekko drgać.

3. Zabiel zupę śmietaną i zmiksuj ją. Dopraw solą i pieprzem, następnie odstaw w ciepłe miejsce.

4. Na patelni rozgrzej resztę Ramy Smaż jak szef kuchni. Gdy znikną bąbelki, wrzuć plastry wędzonego boczku i smaż, aż staną się chrupiące. Następnie zdejmij je z patelni i odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.

5. Nalej zupę krem do talerzy i udekoruj ją chrupiącym boczkiem Oprósz delikatnie świeżo mielonym pieprzem i od razu podawaj. Bon appétit!

Autor przepisu: Pascal Brodnicki, ambasador Ramy Smaż jak szef kuchni

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

To piłkarze Pogoni usłyszeli od kibiców po przegranym finale

To piłkarze Pogoni usłyszeli od kibiców po przegranym finale

Znane osoby na finale Pucharu Polski. Zobacz zdjęcia z loży

Znane osoby na finale Pucharu Polski. Zobacz zdjęcia z loży

Gorzowianie rozłożyli 100-metrową Biało-Czerwoną. Tak obchodzili Dzień Flagi

Gorzowianie rozłożyli 100-metrową Biało-Czerwoną. Tak obchodzili Dzień Flagi

Zobacz również

To piłkarze Pogoni usłyszeli od kibiców po przegranym finale

To piłkarze Pogoni usłyszeli od kibiców po przegranym finale

Wisła Kraków zdobyła Puchar Polski! Drużyna z 1 ligi w europejskich pucharach

Wisła Kraków zdobyła Puchar Polski! Drużyna z 1 ligi w europejskich pucharach