Kardamon
To przyprawa o ostrym, korzennym oraz słodkim smaku i cytrynowo–imbirowym zapachu. Zawarte w kardamonie olejki eteryczne pobudzają wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu wspomagają trawienie pokarmów. Warto dodać, że przyprawa ta zmniejsza ryzyko rozwoju zapalenia błony śluzowej żołądka oraz wrzodów.
Kardamon z powodzeniem może być stosowany przy przeziębieniu i grypie, jako naturalny środek na katar oraz kaszel. Napój z kardamonem dzięki zawartości melatoniny ułatwia zasypianie.
Goździki
To przyprawa niezwykle aromatyczna i nadająca potrawom niepowtarzalny smak. Goździki są bogate w witaminę A oraz C. Stanowią również źródło eugenolu, czyli olejku eterycznego o silnym działaniu przeciwutleniającym. W przypadku bólu zęba lub dziąseł, ssanie goździków działa znieczulająco oraz odkażająco. Przyprawa z powodzeniem może być również stosowana jako naturalny środek na problemy trawienne oraz chorobę lokomocyjną.
Pierniczki to słodkie ciasteczka, najczęściej spożywane w okresie Świąt Bożego Narodzenia.