Jajka faszerowane
Składniki:
6 jajek
5 plastrów szybki drobiowej
majonez
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować i obrać ze skorupki. Przekroić na pół, żółtka wydrążyć. Następnie żółtka wymieszać z szynką i majonezem. Szprycą nadziewamy jajka.
Autor przepisu: Stowarzyszenie Kobiet i Gospodyń Wiejskich Gąsiorowice
Szynka faszerowana
Składniki:
3 kg szynki,
1 kg mięsa mielonego
cebula
czosnek
jajko
przyprawy: sól, pieprz i delikat do mięsa
Sposób przygotowania:
Szynkę należy osuszyć i naciąć tak aby powstały kieszenie. Mięso mielone połączyć z jajkiem, cebulą, czosnkiem, solą i pieprzem, należy je dobrze wyrobić. Naciętą szynkę przyprawić i nafaszerować mięsem mielonym. Związać nicią w dwóch miejscach. Piec 190 st. przez 2 godziny. Po tym czasie zrobić posypkę z 3 jajek, posiekanej pietruszki, kopru, cząbru i rozmarynu. Dodać do masy bułkę tartą i obłożyć tą masą szynkę. Piec jeszcze 20 minut.
Autor przepisu: Stowarzyszenie Kobiet i Gospodyń Wiejskich Gąsiorowice
Smażonka wielkanocna
składniki:
- 10 jaj
- 25 dag szynki
- 25 dag baleronu
- 25 dag kiełbasy śląskiej
- 30 dag boczku
- tłuszcz do smażenia
- chrzan
wykonanie:
Wszystkie wędliny kroimy w plastry ok. 0,5 cz, przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy tłuszcz i dusimy.
Ugotowane na twardo jajka kroimy na ćwiartki i wrzucamy do rondla. Jeszcze chwilę smażymy. Na koniec dodajemy zwiórkowany chrzan( chrzanu dajemy sporą ilość, im go więcej tym potrawa smaczniejsza) i dokładnie mieszamy.
autor przepisu: Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich Charbielin/Lucyna Stadnik
Żurek z kiełbasą
Składniki:
- 1 cebula
- włoszczyzna
- 2 liście laurowe
- pół łyżeczki majeranku
- 3 ugotowane na twardo jajka
- 4 łyżki stołowe chrzanu
- zakwas z mąki żytniej (możemy kupić w butelce)
- 100g śmietany
- boczek wędzony, biała kiełbasa
- sól pieprz
Sposób przygotowania:
Do zimnej wody wkładamy boczek wraz oczyszczoną włoszczyzną, liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy do miękkości boczku. Do odcedzonego
wywaru dolewamy zakwas (żur) i pokrojony w kostkę boczek, kiełbasę pokrojoną w plasterki i podsmażoną na małym ogniu z cebulką. Doprawiamy majerankiem, czosnkiem, chrzanem, solą, pieprzem. Żurek możemy zabielić śmietaną i wkroić ugotowane na twardo jajka.Serwujemy w wydrążonym chlebie.
Autor przepisu: Koło Gospodyń Wiejskich Piątkowice