9/17
Mazurek przekładany...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich Piątkowice

Mazurek przekładany

Składniki:
Ciasto: 4 szklanki mąki, 3/4 szkl. cukru pudru, 20 dkg miodu, 3/4 kostki masła, 3 jajka, 2 łyżeczki sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem: 3 szkl.mleka, 6 łyżek kaszy manny, 1 szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 15 dkg wiórków kokosowych, 5 żółtek i kostka masła.
Masa: 25 dkg marmolady, 1 galeretka w proszku, polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:
Z podanych składników zagniatamy ciasto i pieczemy 4 placki. Krem: Kaszę mannę gotujemy w 2,5 szkl. mleka z cukrem, resztę mleka mieszamy z budyniem i żółtkami. Do wrzącej kaszy wsypujemy wiórki i chwilę gotujemy, wlewamy budyń, chwilę
gotujemy, studzimy, ucieramy z masłem.
Masa: Marmoladę podgrzewamy, wsypujemy galaretkę, studzimy.
Przełożenie: placek, połowa kremu, placek, masa, placek, druga połowa kremu, placek i polewa. Dekorujemy według uznania.

Autor przepisu: Koło Gospodyń Wiejskich Piątkowice

10/17
Chrzanówka...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich Skrzypiec

Chrzanówka

Składniki:
1 litr wywaru z kości
2 litry serwatki
1 duża laska chrzanu
wędliny pokrojone w kostkę (szynka, kiełbasa, boczek)
5-6 jaj ugotowanych na twardo
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Wywar, serwatkę oraz drobno starty chrzan połączyć i zagotować. Doprawić do smaku. Dodać wędliny i pokrojone jaja.

Autor przepisu: Koło Gospodyń Wiejskich Skrzypiec

11/17
Sałatka wielkanocna...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich Racławice Śląskie

Sałatka wielkanocna

Składniki:
6 ugotowanych jaj na twardo, łyżka utartego chrzanu, sok z całej cytryny, 1 szklanka kwaśnej śmietany kremowej , 2 kwaskowe jabłka, 1 por, 2 ugotowane ziemniaki w łupinach, sól, cukier, pieprz, zielenina do przybrania

Sposób przygotowania:
Utarty na małym oczku chrzan zalać sokiem z cytryny i wymieszać. Jajka, ziemniaki i jabłko kroimy w kostkę, pora kroimy w cienkie paski. Wszystko razem łączymy z chrzanem. Śmietanę doprawiamy solą, cukrem, pieprzem i zalewamy.

Autor przepisu: Koło Gospodyń Wiejskich Racławice Śląskie

12/17
Pasztet z królika...
fot. Stowarzyszenie Miłośników Sułkowa

Pasztet z królika

Składniki:
tuszka królika (ok. 2 kg), wątróbka z królika 20 dag, surowy boczek ( ok. 1 kg), pierś z kurczaka 25 dag, bulion
drobiowy 250 ml, masło 10 dag, 1 bułka, 2 jajka, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 8 ziaren pieprzu, 6 ziaren jałowca, 2 ziarna ziela angielskiego, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:
Królika i boczek pokroić, mięso z królika skropić sokiem z cytryny. Boczek obsmażamy w rondlu. Gdy tłuszcz się wytopi dodajemy mięso z królika i pierś z kurczaka obsmażając z obu stron, zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawy, dusimy pod przykryciem ok. 1,5 godz. Mięso oddzielamy od kości, w wywarze
namaczamy bułkę. Na maśle przesmażamy cebulę i wątróbki. Wszystko mielimy dwukrotnie, dodajemy odciśniętą bułkę, jajka, doprawić solą pieprzem, wrobić na jednolitą masę. Formę wysmarować masłem, wypełnić masą i piec 60 min. w temp. 180 st. Podawać na zimno.

Autor przepisu: Stowarzyszenie Miłośników Sułkowa

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Ford na EKG w Katowicach. Elektromobilność wymaga od nas zmiany podejścia

Ford na EKG w Katowicach. Elektromobilność wymaga od nas zmiany podejścia

Jak być charyzmatycznym i dobrze budować wizerunek? Dyskutowali o tym studenci

Jak być charyzmatycznym i dobrze budować wizerunek? Dyskutowali o tym studenci

Znany opolski ekolog: - Susza stulecia to jest kara Boża. Kara za głupotę

Znany opolski ekolog: - Susza stulecia to jest kara Boża. Kara za głupotę

Zobacz również

Skoda Octavia 2024. Zmiany, nowości, wrażenia z jazdy, wyposażenie, ceny

Skoda Octavia 2024. Zmiany, nowości, wrażenia z jazdy, wyposażenie, ceny

Jak być charyzmatycznym i dobrze budować wizerunek? Dyskutowali o tym studenci

Jak być charyzmatycznym i dobrze budować wizerunek? Dyskutowali o tym studenci