HUMMUS
Składniki:
200 g ziaren ciecierzycy
4 łyżki pasty tahini (ok. 60 g)
4 łyżki soku z cytryny
1 szkl. zimnej wody
+ przyprawy do smaku
Wykonanie:
Ciecierzycę namoczyć przez noc w zimnej wodzie.
Namoczoną odcedzić i przerzucić do garnka z sodą oczyszczoną.
Prażyć cieciorkę z sodą przez ok. 3 minuty i zalać 1,5 l wody. Gotować ponad 30 minut (cieciorka musi być miękka).
Ugotowaną ciecierzycę przestudzić i następnie zmiksować.
Dodać tahini, cytrynę i przyprawy (sól, pieprz, czosnek, kmin, papryka, itp).
Stopniowo dodawać zimną wodę i miksować do uzyskania gładkiej, kremowej masy.
KREM Z GROSZKU
Składniki:
2 paczki zielonego groszku
1,5 l bulionu warzywnego
50 ml śmietanki
ulubione zioła
Wykonanie:
Groszek wrzucamy do gorącego bulionu i gotujemy przez ok. 30 minut (musi być miękki).
Następnie: dodajemy śmietankę i ulubione zioła. Do tego sól i pieprz do smaku. Wszystko blendujemy.
SMACZNE CIASTECZKA OWSIANE
Składniki:
4 banany
450 g płatków owsianych
150 g żurawiny
Wykonanie:
Banany należy zblendować, dodać płatki owsiane i żurawinę i razem wymieszać.
Na blasze wyłożonej papierem formujemy ciasteczka i pieczemy je przez 15 minut na jednej stronie, na drugiej już 10.
ŁOSOŚ Z ORZECHAMI
Składniki:
1 filet z łososia
2 łyżeczki musztardy
3 łyżeczki oliwy
odorobina posiekanych orzechów
Wykonanie:
Umyty filet układamy na patelni lub na grillu i smażymy z każdej strony. Po zdjęciu z patelni doprawiamy solą i pieprzem. Następnie łososia smarujemy cienką warstwą musztardy i obsypujemy orzechami.
Następnie: rybę należy umieścić w piekarniku rozfrzanym na 160 st. na około 15 minut.