KGW "Frezja" w Trześniowie
Pierogi z dziczyzną na musie z modrej kapusty
Składniki:
600 g mięsa z dzika (szynka)
600g mięsa z sarny (szynka)
Masło 150g
2 cebule
4 marchewki
¼ korzenia selera
2 pietruszki
5 suszonych śliwek
3 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu, 4 listki laurowe,
po 5 ziaren jałowca i ziela angielskiego
250ml czerwonego wytrawnego wina
250ml wody
sól i pieprz
Ciasto:
500g mąki
szczypta soli
200 ml gorącej wody
50 g masła
Mus z kapusty:
Czerwona kapusta cała
2 cebule
4 goździki
50g masła
szklanka wody
sól i pieprz
posiekany szczypior do posypania, śmietana
Przygotowanie:
W głębokiej patelni rozgrzewamy 100g masła, klarujemy, wrzucamy pokrojoną w krążki cebulę i ząbki czosnku pokrojone w paski. Smażymy 2 minuty i dodajemy mniejsze kawałki mięsa z dzika (takie jak do gulaszu). Obsmażamy mięso przez 4 minuty i zalewamy całość winem i wodą. Dodatkowo dorzucamy śliwki, rozmaryn oraz doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 45min. Na osobnej patelni rozgrzewamy pozostałe masło, klarujemy, podsmażamy sarninę pokrojoną w kawałki (jak do gulaszu), dodajemy do dzika i dusimy kolejne 45 min. Po ugotowaniu mielimy mięso wraz ze śliwkami i warzywami, mieszamy z sosem, który powstał na skutek gotowania. Farsz doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski wraz z solą. Wodę podgrzewamy razem z masłem. Wlewamy wodę z rozpuszczonym masłem do mąki cały czas mieszając. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy na 30 minut.
Mus z kapusty:
Masło rozgrzewamy w garnku. Wrzucamy pokrojona na mniejsze kawałki cebulę i kapustę, smażymy około 3 minuty. Dodajemy goździki i zalewamy wodą. Przykrywamy garnek i gotujemy do miękkości. Kapustę wraz z cebulą miksujemy w blenderze kielichowym do uzyskania aksamitnej masy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto dzielimy rozwałkowujemy na cienkie placki. Wycinamy kółka szklanką i nadziewamy farszem. Składamy na pól i sklejamy dokładnie brzegi.
Pierogi gotujemy porcjami w osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch i pogotują się jeszcze minutę. Łyżką cedzakową wyciągamy do miski.
Na talerzu rozsmarowujemy mus z kapusty i układamy pierogi. Posypujemy szczypiorkiem. Dodajemy kleks śmietany. Smacznego!
KGW "Czerwone korale" w Czarnowie
KGW "Czerwone korale" w Czarnowie przygotowało jelenia na zielonej polanie, czyli tatar na bagietce.
Koło Gospodyń Wiejskich Żelechów przygotowało racuchy z wyjątkowym sosem, dzięki czemu wygrało konkurs.